POVLEN U NAJLEPŠE GODIŠNJE DOBA

Povlen je planina u zapadnoj Srbiji koja se nalazi 30-40 kilometara jugozapadno od Valjeva na Debelom brdu, putem ka Bajinoj Bašti. Čini je više vrhova od kojih su najvažniji Mali Povlen (1347m), Srednji Povlen (1301) i Veliki Povlen (1271).

 

Šetnja vrhovima ove planine je odlična dnevna rekreacija za sve one sa slabijom kondicijom, a takođe je i relaksacija za bolje utrenirane rekreativce. I za jedne i za druge ovo je mesto pravog odmora i uživancije na livadama prepunim raznog cveća. Na proleće, ovde raste najukusniji i najčistiji sremuš.

povlen

Od planinarskog doma kreće se na Mali, a potom na Srednji Povlen. Put do ova dva vrha vodi rascvetlim livadama, uspon nije težak, jer se od doma do vrhova prelazi mala visinska razlika (oko 300 m). Ispod vrha Malog Povlena, nalazi se crkvica posvećena Sv. Stefanu, gde se obično pravi pauza za fotografisanje, a zatim i na vrhu udaljenom pola sata pešačenja od crkvice.

povlen

Priroda na Povlenu

Spuštamo se stazom ka Srednjem Povlenu i ubrzo i sa ovog vrha pravimo fotografije i pauzu. Usput skrećemo sa staze da obiđemo grupaciju stena neobičnog izgleda, a pomalo i misteriozne. Posle ove kružne ture (oko 10 km), vraćamo se do planinarskog doma. Tu se delimo u dve grupe, jedna koja želi da ostane i odmara kod doma, dok druga ide na Veliki Povlen koji je udaljen oko 30-40 minuta pešačenja i svega 100 m visinske razlike. Tako bi se šetnja druge grupe zaokružila na 12 km.

U nedelju, 10.04. 2016. godine idemo na ovu planinu da beremo sremuš i uživamo u proleću!

Polazak je u 7 sati sa platoa ispred glavnog ulaza železničke stanice.

Cena izleta je 1600,oo dinara.

Rezervacije mesta (najkasnije do srede 06.04.) i informacije na telefon: 062/837 5540 i 064/1600 522

Postoji mogućnost organizovanog ručka u planinarskom domu. Oragnizator: Sportski klub „Alti“