POUČNA PRIČA JEDNE STARE PRODAVNICE

Radosti koje najduže traju nisu uslovljene čvrstom finansijskom osnovom. Čovek može da kupi divnu kuću, ali ne i srećan dom. Velelepno crkveno zdanje može se izgraditi ulaganjem velike sume novca, ali ne i vernici ispunjeni ljubavlju. Možete kupiti knjige o lepom ponašanju, ali ne i kulturu ličnosti.

 

Bogatstvo nije garancija plemenitosti, spokojstva i besprekornog života. Vrednosti koje imaju opšti ljudski značaj nisu ograničene vremenom. U čovekovom životu ove vrednosti razvijaju se pažljivim korišćenjem volje, a kod hrišćana, oslanjanjem na Silu koja je jača od njega.

stara prodavnica

Ilustracija

Neki stariji bračni par godinama je vodio malu radnju u jednom selu u Novoj Engleskoj. Umoran od dosadne svakodnevice, vlasnik je jednog jutra u izlog stavio oglas “Na prodaju”.

“Ženo”, rekao je, “možda će neki mladi ljudi sa više novca nego zdravog razuma doći i kupiti je. Tada se ti i ja možemo odseliti u Floridu gde ćemo bolje živeti.” Međutim, sedmice su prolazile, a takav kupac nije se pojavio.

Jednog jutra u selo je stigao neki stranac natovaren slikarskom opremom. Ušao je u radnju i rekao vlasniku: “Da li mi dozvoljavate da slikam vašu radnju?”

“Da”, odgovorio je starac, “ali ovde ne vidim ništa što bi moglo da privuče slikara.”

Stranac je namestio svoj pribor i marljivo radio celog dana. Sledećeg dana nastavio je svoj posao. Kada je završio, zahvalio je vlasniku i otišao.

Nekoliko sedmica kasnije isti stranac ponovo je ušao u radnju. Starom bračnom paru poklonio je ulaznice za umetničku izložbu u obližnjem gradu. Slikar je pored ulaznica poklonio domaćinima i novac za autobuske karte do grada. Starac je mislio da je sve to samo “gomila gluposti”, ali je na navaljivanje supruge ipak pristao da posete izložbu.

Stari bračni par, dosta zbunjeno, prolazio je kroz galeriju. Iznenada muž je zastao i uzviknuo: “Ženo, to je naša radnja!” Približili su se i sa strahopoštovanjem posmatrali privlačnu sliku. “Nikada nisam primetio da ti visoki brestovi tako uokviruju našu zgradu!”, rekao je on. “Nisam znala da prozorska okna tako svetlucaju!”, uzviknula je ona.

Slika njihove radnje privlačila ih je kao magnet. Pošto su još malo postojali, starac je uhvatio ruku svoje žene i rekao: “Hajdemo kući. Čak i prozorska okna svetlucaju kad je srce u redu!” Čim su stigli kući izvadili su oglas iz izloga!

I stvarno, kad je srce u redu sve drugačije izgleda!