SVETI ALOJZIJE, IPAK NE!

Katolički poglavar rešio je da razmisli o proglašenju hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca za sveca. Kanonizacija Stepinca dovedena je u pitanje zbog pisama patrijarha SPC Irineja koja su papi Franji upućena, a zatim i pisma predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Sveta Stolica detaljno će razmotriti život i rad kontroverznog hrvatskog kardinala.

 

Papa Franja lično je zaustavio kanonizaciju Alojzija Stepinca nakon pisma koje mu je uputio patrijarh Irinej, kaže bivši hrvatski ambasador u Vatikanu Filip Vučak. Prema njegovim rečima, zajednička komisija Katoličke i Pravoslavne crkve počeće raspravu o tome „pre leta“, ali ne može da se predvidi kada bi mogla biti doneta odluka.

kanonizacija stepinca

Život i rad hrvatskog kardinala tek će da budu preispitani: Alojzije Stepinac

On je za naglasio da je patrijarh Irinej u pismu jasno rekao da smatra da je reč o visokom svešteniku koji je podržavao NDH, nasilno pokrštavao pravoslavne vernike i podržavao rasne zakone.

To je drugi takav slučaj u Katoličkoj crkvi, kaže Vučak, a sigurno je samo da do kraja rada komisije papa Franja neće donositi odluke o Stepincu.

Opisujući dešavanja u aprilu 2014. godine, Vučak je rekao da je bilo „krajnje dramatično“ i da je jedan deo kardinala bio siguran da će Stepinac biti kanonizovan, ali je za papu Franju to pismo bilo signal za uzbunu i proveru informacija iz Beograda.

On je dodao da je potom na adresu Vatikana stiglo i pismo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a onda još jedno pismo patrijarha Irineja.

„Papa je tada odlučio da predloži osnivanje mešovite komisije koja će detaljno razmotriti život i rad kardinala Stepinca“, rekao je Vučak.

U Srbiji ime Alojzije Stepinac kod velikog broja ljudi izaziva jezu, jer ga mnogi optužuju da je znao za zločine u NDH, a nije dovoljno uradio da ih spreči. Javnost i istoričari u Srbiji, ali i neki u Hrvatskoj, Stepincu najviše zameraju to što nije ustao dovoljno energično protiv zločina NDH i Anta Pavelića, naročito kada je postalo očigledno kakvi se zločini dešavaju u najstrašnijem logoru smrti – u Jasenovcu.

Izvor: Tanjug.rs