TRI MIRISA UPOZORAVAJU NA OPREZ

Iako želimo da nam u kući uvek bude čisto i mirišljivo, činjenica je da svaki dom ima neki svoj specifičan miris. Međutim, postoje određeni mirisi u kući koje kada se prošire nikako ne treba ignorisati, jer upozoravaju da se nešto ozbiljno dešava i da je potrebno reagovati kako bi se taj miris neutralisao.

 

Sledeća tri mirisa mogu da detektuju problem koji se skriva u domaćinstvu.

kuhinja

1. Plin

Prirodni plin je bez mirisa. Kako bi se lakše „detektovao“ dodaje mu se merkaptan, hemikalija zbog koje plin poprima karakterističan miris pokvarenih jaja. Ako namirišete plin, to znači da postoji opasnost od curenja. Zbog toga, kada osetite miris plina u svom domu najpre širom otvorite prozore i vrata kako biste stvorili promaju, zatim zatvorite glavni plinski ventil ispred plinskog ormarića ili plinomera u stanu, ne stvarajte otvoreni plamen tj. nemojte koristiti šibice, upaljače ili cigarete. Uz ovo, nemojte koristiti električne prekidače, zvono, utičnice, ne gasite ili palite aparate, niti bilo šta što bi moglo izazvati iskru. Takođe, nemojte koristiti fiksne ni mobilne telefone. Ako živite u zgradi, otiđite kod prvog komšije ili izađite na ulicu i pozovite vatrogasce.

2. Buđ

Ovaj jak i neugodan miris upućuje na probleme u samoj konstrukciji vašeg doma. Ako miris buđi nije popraćen vizuelnim tragovima, to znači da se memla verovatno nalazi u zidovima. Međutim, najčešće buđ brzo izbije na površinu. Nakupljanje buđi i karakterističan miris vlage najčešće uzrokuje loša hidroizolacija doma ili nedostatak hidroizolacije. Temelji upijaju vodu, a ona se onda širi zidovima i izbija na površinu. Ponekad je problem u bušnim cevima i curenju vode.

3. Neugodan miris iz odvoda

Ovo je česta pojava u mnogim domaćinstvima. Prvo pokušajte da očistite odvode, jer je možda problem u taloženju materije koja i uzrokuje neugodan miris. Kada se prostorija u kojoj osećate miris (npr. kupatilo) ne koristi često, problem može biti u vodi koja stoji u sifonu. S obzirom na to da ona nije protočna, teže isparava i tako se stvara miris. Pokušajte svaki dan da ulijete svežu vode u sifon. Ako ni to ne rešava problem, onda se morate obratiti vodoinstalateru koji će utvrditi da li je možda došlo do nekog kvara u kanalizacijskom i vodovodnom sistemu.

Izvor: Zadovoljna.hr