NIKAD RASPOLOŽEN, NIKAD MIRAN

O depresiji kao pošasti novog doba dosta se govori, jer vreba na svakom koraku. Sve je više usamljenih i otuđenih ljudi, koji na najlakši način skliznu u depresiju. Nezadovoljstvo sopstvenim životom stvara od ljudi anksiozna i depresivna bića, kojima se razne misli „motaju“ po glavi.

 

Ako su to samo loše misli, njihova kombinacija neminovno dovodi do depresije! O tome šta je depresija poučava nas i otac Tadej Vitovnički. Uz njegova razmišljanja o depresiji, ona deluje kao nešto što smo u stanju da sami kontrolišemo.

otac tadej

„Depresija je kombinacija misli. Čovek kombinuje jedno, drugo, treće i eto. Razmišlja, biće to, biće ovo, a u stvari ništa neće biti. Samo komplikuje, pokvari raspoloženje sebi, neko mu je sad kriv što je on sad neraspoložen. Naišao je neko i pokvario mu raspoloženje. Nije on, nego sam čovek.

Svako nosi svoje breme. Odeš kod svog najrođenijeg, bližnjeg, ali nešto si neraspoložen, ništa ti ne ide i to tvoje neraspoloženje donosiš kod kuće, kod tvojih najbližih i pokvariš im raspoloženje. Prenosiš na tvoje rođene, a posle ti je neko drugi kriv. Sam si kriv, sam si pokvario raspoloženje i sebi i svima oko tebe.

Ti si takav, tvoje misli zrače kroz tebe, ide mislena sila, svi prihvataju to što ti nosiš, zato kažu ljudi, pa bolje da mi nije ni ušao u kuću, donese mi žar i zapali mi kuću. Nikad raspoložen, nikad miran. Nikad sa sobom svoje nevolje ne nosi!

Kako da zaustavimo misli koje ne valjaju? Bolje da pevušimo u sebi, nego da kukamo. Pevaj. Onaj ko peva zlo ne misli, narod kaže.“

Savet je da svaku od ovih kratkih, ali britkih rečenica pročitate sa dubokim razumevanjem. Iskombinujte svoje misli tako da su one uvek „u plusu“, da su pozitivne kako bi i sama kombinacija tih misli bila pozitivna.

PROČITAJTE I: Kako da se izborite protiv teških reči poukama oca Tadeja

Priredio: Zoran Lazarević