IZUMI ZA NEVERICU I STRAH

Otkrića Nikole Tesle nesumnjivo su značajna za čovečanstvo, međutim Tesla se kao jedan od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika, kod nas priznaje za genija. Ipak, zbog svojih izuma, on je neretko u stranim medijima dobijao i danas dobija status „ludog naučnika“, posebno u popularnoj kulturi.

 

Ovde je prikaz nekih od najznačajnih, ali i najneverovatnijih otkrića koje je Tesla stvorio. Iako su otkrića Nikole Tesle dragocena za čovečanstvo, ima i onih koji i danas, posle mnogo godina, izazivaju nevericu i strah.

nikola tesla

Zrak smrti

Veliki izumitelj Nikola Tesla je bio opsednut stvaranjem zraka smrti kao konačnog oružja koje bi bilo toliko moćno da ljudi više ne bi imali želju za ratovanjem. Tesla je zapravo jedini naučnik na tom području koji nije koristio sunce i ogledala za stvaranje zraka smrti već isključivo struju. Tesla je objašnjavao da ni sva električna energija grada Njujorka koncentrisan u vazduhu, ne bi mogla da povredi čoveka na većoj udaljenosti. Ali, zato usmeren prodoran snop čestica može biti smrtonosno oružje.

Mala veličina, velika brzina i visoko naelektrisanje izbačenog projektila trebalo je da osigura prodornost na velike udaljenosti. Ovakvi projektili bili bi izbacivani u nizu i praktično bi stvarali mlaz velike energije.

Iako ga je za života malo ko shvatao ozbiljno nakon njegove smrti američka vlada konfiskovala je sve njegove radove u području zraka smrti bojeći se da je Tesla bio u pravu i da bi to neko mogao da ga napravi.

Bežični prenos energije

Još jedan izum koji je Tesla pokazao svetu 1893. u Čikagu bio je bežični prenos električne energije, ispaljivanje niza fosfornih loptica u procesu koji je nazvao elektrodinamička indukcija. Tesla je nastavio da teoretiše da bi takva tehnologija omogućavala „pucanje“ na velikim udaljenostima u atmosferi, i snabdevanje udaljenih destinacija električnom energijom.

„Zemljotres mašina“

Godine 1893. Tesla je patentirao električni generator pod nazivom oscilator. Kasnije u životu Tesla je tvrdio da jedna verzija oscilatora je dovoljno snažna da izazove zemljotrese, što je i učinio u jednom slučaju u Njujorku 1898. godine pod nazivom Teslina zemljotres mašina, pronalazač je takođe tvrdio da je mašina uništena, i naterao sve asistente u laboratoriji na tajnost.

teslin transformator

Teslin transformator

Transformator

Teslin transformator ili Teslina zavojnica je tip električnog kola sa rezonantnim transformatorom sa vazdušnim jezgrom. Koristi se za proizvodnju visokog napona visoke frekvencije. Tesla je vršio eksperimente sa različitim konfiguracijama transformatora i one se sastoje od dva ili tri međusobno povezana oscilatorna kola.

Transformator je prvo korišćen za eksperimente u proizvodnji munja, istraživanju električnog osvetljenja, fosforescencije, proizvodnje rendgenskih zraka, elektroterapije i bežičnog prenosa električnih signala (radio) i energije na daljinu.

Električni motor

Nikola Tesla je konstruisao svoj čuveni elektromotor 1887. godine. Najveću primenu ima njegov asinhroni elektromotor koji može raditi koristeći monofaznu ili trofaznu struju. Radi na principu obrtnog elektromagnetnog polja.

Motor ima dva glavna dela: stator i rotor. Stator na unutrašnjoj strani ima tri odvojena kalema. Rotor se nalazi unutar na osovini, ima oblik malog cilindra sa omotačem od paralelnih bakarnih šipki. Na kraju tih šipki su po jedan bakarni prsten koji ih povezuje.

Laseri

Iako je jasno ko tačno je izmislio prvi lasere, neka od najranijih istraživanja o laserima je sproveo Tesla, uglavnom u vezi sa njegovim teorijama o zraku smrti.

Naizmenična struja

Verovatno Teslin najznačajniji izum je bila naizmeničnu struja. Metod prenosa električne energije je pokazao 1893. svetu u Čikagu, i izazivao pometnju kako je pokazao dizajn za sistem prenosa energije na velikim udaljenostima. Danas Teslin izum napaja svaki dom.

Daljinsko upravljanje

Tesla je takođe bio uključen u rano istraživanje radio prenosa, koji je vodio dalje do njegovog izuma prvog daljinskog upravljača za mali model broda, koji je pokazao u 1898. godine. Koristeći nekoliko baterija, radio signale i prekidače koji su kontrolisali rad motora motor na brodu i kontrole.

Iks zraci

Iako je nemački fizičar Rentgen otkrio iks zrake u 1895. godine, Tesla je eksperimentisao sa jedinstvenim tipom radijacije nezavisno, otprilike u isto vreme, i sa svojim istraživanjem u velikoj meri doprineo razumevanju kako iks zraci utiču na ljudsko meso.

Izvor: Blic.rs