RECEPTURA SA HILANDARA

Hleb s prazilukom monasi iz Hilandara spravljaju za potrebe svog monaškog života i zato nije neophodno posebno naglasiti koliko je hleb bitan za žitelje Svete Gore, kao i za pravoslavne hrišćane uopšte.

 

Papaneza je naziv za jednu od više vrsta hleba koji se sprema u Hilandaru. To je hleb s prazilukom, a u njega se stavlja i peršun, mirođija i vlašac.

hleb s prazilukom

Sastojci:

0,5 kg kukuruznog brašna
0,5 kg pšeničnog brašna
2 kesice suvog kvasca
4 deblja praziluka (samo beli delovi)
8 strukova mladog luka ili vlašca
pregršt peršuna
pregršt mirođije
2 dl maslinovog ulja
so

Način pripreme:

U jednoj činiji izmešajte peršun, mirođiju, mladi luk (ili vlašac) i praziluk i posolite. Neka odstoji tako pomešano, da se međusobno izmešaju arome. U drugoj činiji pomešajte sve vrste brašna. Izmešano brašno zamesite mlakom vodom, dodajući istovremeno kvasac i so. Dodajte u testo sastojke iz druge činije. Mesite dok se sve dobro ne rasporedi. Testo treba da bude retko, jer kukuruzno brašno zahteva više tečnosti.Uzmite pleh i podmažite ga uljem. Pospite i malo kukuruznog brašna, da bi se sprečilo lepljenje. Izručite testo u pleh i raširite ga ravnomerno. Njegova debljina ne bi trebalo da prelazi 1 centimetar.

Zagrejte rernu, nakratko, na 50 stepeni, da testo naraste. Zatim pecite, oko sat vremena, na 200 stepeni.

Pored sastojaka iz posne varijante, za mrsnu varijantu hleba sa prazilukom dodajte oko 300 g feta sira koji ste prethodno grubo izgnječili. Dodajte i umućena jaja sa maslacem. Pošto ste dodali jaja, onda nije potreban kvasac, kao ni kukuruzno brašno. Ako je sir suviše slan, izostavite i so.

Izvor: „Svetogorski kuvar“, Onufrije Hilandarac