NEUSPELO PROVODADŽISANJE

Pismo Laze Kostića Nikoli Tesli u kom je otkrio nameru da pronađe ženu za velikog srpskog i svetskog pronalazača. Namera Kostićeva je bila dobra, ali do ostvarenje braka Nikole Tesle sa Lenkom Dunđerski nije došlo. Evo zašto!

pismo laze kostića

Pismo Laze Kostića Nikoli Tesli

„Krušedol, 12. jun 1895.

Dragi Prijatelju,

Danas je, otprilike, treća obljetnica od kako smo se, ono, sastali u Pešti i onako lijepo proveli, ono, nekoliko dana. Naumio sam da proslavim taj dan. Šta mislite, kako? Ne biste, nikad, pogodili da Vam ne kažem:

Hoću da Vas oženim!

Quelle idee! – reći ćete. Znam šta ćete reći, znam šta ćete pomisliti, sve znam, pa, ipak!

Djevojka koju sam Vam namijenio, podobna je da savlada svaku ženomrzicu. Ja mislim da bi mrtvog oživjela, ne, samo, mrtvog Don Huana nego i mrtvog sveca! Zbilja. Onomad sam je gledao kako u nanastiru cjeliva neke mošti… Odbila je, do sad, čitavu vojsku prosilaca… Jer njen ideal je NIKOLA TESLA!

Promislite se dobro, sve mislite, na jedno smislite, pa mi javite na šta ste smislili. Ako pristajete, poslaću Vm, odmah, sliku moje namjenjenice i doznaćete njeno ime. Bilo kako bilo, svakojako vjerujte da ostajem navijek Vaš prijatelj, Laza Kostić…“

Epilog

Svakako, Tesla se, kao što znamo, neće odlučiti na ženidbu, ali ostaje zauvek zapisano da je negde, nekad, kao lik na fresci, jedna mlada žena celivala ruku sveca misleći na Teslinu priliku kao na zanesenog anđela. Kad Tesla odbije, i zvanično, Laza odgovara: „Ako hoće da Vam rečem po duši, ja se drugom odgovoru nisam ni nadao…“

Zašto je Tesla odbio lepu Lenku?

Lenka Dunđerski, iz ugledne i bogate porodice zemljoposednika u Bačkoj, bila je i obrazovana, svirala je na klaviru i govorila nekoliko jezika. Ali, malo je velik naučnik mario za vlastitu sudbinu! Odgovorio je pesniku da sveća ne može da gori na oba kraja, da njegov plamen izgara za nauku.

Iako pisma koje je Tesla prijatelju slao nisu sačuvana, postoji ono Kostićevo od 4. septembra 1895, upućeno, opet, iz Krušedola, a na osnovu kog je jasan i Teslin odgovor.

Sačuvan je odgovor, Kostićev, na Teslino odbijanje provodadžisanja.

„Dragi prijatelju, ako hoćete da Vam rečem, po duši, ja se drugom odgovoru nisam ni nadao. A kad već govorim o duši i kad se dobro promislim, valja mi priznati: na Vašem mjestu, ne bih ni ja drugojačije… Najkrupniji razlog za Vašu ženidbu, bio bi da se ne satre sjeme koje rađa takove đetiće!… Zato nemojte misliti ni s kakvim bolom na to da ste Vi zadnji svog roda… Jer, najzad, Vaše pleme, pa da je i Nemanjino, ne bi se moglo ljepše završiti nego takvim egzemplarom…“, navodi Kostić u pismu koje je objavljeno 2010. u „Godišnjaku Gradskog muzeja Sombor“.

Kostić i Tesla, sreli su se u Pešti 1892, gde je velikog naučnika posetila delegacija Velike škole da bi ga pozvala da poseti Beograd, a jedan od članova delegacije, bio je i velik pesnik.

Prepiska duža od decenije!

Sprijateljili su se, Tesla i Laza Kostić, a njihova prepiska trajala je duže od decenije.

Ubrzo, posle prvog pisma, na Teslinu adresu stiže, u crnom okviru, posmrtan list Lenke Dunđerski na kom piše: „8. novembra, posle kratkog i teškog bolovanja, u 25. godini mlađanog joj veka, u večnost se preselila“.

Nesrećna Lenka, umrla je u Beču od tifusa, tri meseca pošto je Laza provodadžisao kod Tesle.

Tesla i žene

Analitičari tvrde da je Tesla idealizovao žene – u autobiografiji je najlepše redove posvetio majci Ðuki, a bio je pažljiv i prema svojim sestrama Marici Kosanović, Angelini Trbojević i Milki Glumičić. Kejt Džonson, supruga njegovog prijatelja, divila mu se čitav život, u Teslu je bila zaljubljena En Morgan, kćer jednog od najuticajnijih Amerikanaca… Do Tesle je pokušala da dopre i glumica Sara Bernar. Videvši ga za stolom u jednom pariskom restoranu, prošla je i ispustila maramicu. Tesla je podigao maramicu, poklonio se i rekao: „Gospođice, vaša maramica“, a onda se vratio za sto i nastavio priču o bežičnom prenosu energije… Ipak, Sara Bernar ga je upoznala u Njujorku koju godinu kasnije – bila je redovna na njegovim predavanjima…

Izvor: Politika.rs

Priredio: Velibor Mihić