Prva zbirka poezije Nevenke Veličković iz Kosova Polja predstavljena u KC Čukarica

Pesme nastale iz velikog duševnog bola i patnje posle spaljivanja porodične kuće i egzodusa Srba sa Kosova i Metohije 17. marta 2004. godine.

 

Poetska zbirka „U pepelu nada“ doktorke Nevenke Veličković kojoj je u martovskom pogromu spaljena porodična kuća u Kosovu Polju izraz je prvenstveno tog proživljenog egzodusa i te vrste stradanja. Ali tu su i ljubavne pesme posvećene suprugu Novaku kao i pesme sa porodičnim motivom.

u pepelu nada

dr Nevenka Veličković, autorka zbirke poezije „U pepelu nada“

Svoje davno pisane i zaturene pesme objavila je uz punu podršku prijatelja i psihologa Biljane Dimić u izdanju „Sveta knjige“ a promocija zbirke nedavno je održana je u Kulturnom centru Čukarica u Beogradu. Program je vodila Dragana Rakočević, pesme čitali dramski umetnik i direktor KC Miodrag Rakočević i glumica Marija Maslar. O knjizi su govorili dr Golub Jašović i Biljana Dimić. A umetnički doživljaj ove posetske večeri u potpunosti je dopunio i promociju oplemenio Ranko Šemić, vokalni solista, izvođenjem pesama od kojih najveći aplauz uvek izmamljuje jedna nova pesma „A za Prizren da me pitaš“…

Profesor dr Golub Jašović je u kratkom govoru istakao da su pesme Nevenke Veličković „U pepelu nada“ nastale iz bola, nebrušene, ali da su iskrene i da je njena ljubav prema zavičaju večna.

„Ovom zbirkom Nevenka je sačuvala sećanje na svoje ognjište i imam utisak da nam nije sve rekla“, istakao je Jašović. Biljana Dimić je rekavši da je Nevenka Veličković započela put u avanturu sa poezijom, sa velikom hrabrošću pokušala da se suoči sa nemanima svoje podsvesti, svesti i snova.

„Skrhana od preživljenih strahota krenula im je u susret i razodenula do poslednje suze. Sada pred nama trepere njene ogoljene emocije: / Obuzima me strah/ Osećam bol u grudima./ Suze naviru/ Žalim sudbinu svoju/ Drugova mojih/ naroda mog. / Obuzimaju me strahote rata… /“, kaže u svojoj poeziji Nevenka Veličković.

Prisutna je i pesnička upitanost o večitim i nepresušnim temama, o drhtavoj Ljubavi, o zakasneloj Pravdi i sveprisutnoj Nepravdi, o zamagljenoj Veri, o Istini u borbi, Laži u rečima. Pesme su napisane jednostavnim stihom, onako kako ih je bol video. Prava pesma rađa se sama i satkana je od bola i snova. Čežnja u Ljubavnoj pesmi za Novaka nam to jasno ukazuje“, tumači Veličkovićeva.

Nevenka Veličković je rođena u Kosovu Polju 1971. godine. Završila je Medicinski fakultet odsek stomatologija u Prištini, a specijalizirala bolesti zuba i endodoncije u Beogradu. Zaposlena je u Domu zdravlja u Ugljaru kod Kosova Polja. Sa suprugom Novakom i dvoje dece živi i stvara u Beogradu i u Preocu kod Prištine.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić