IZBORI 2016

Bečejsko udruženje mladih (BUM) napravilo je aplikaciju „Posmatrač izbora“ koja se može besplatno preuzeti sa “Google Play” prodavnice, uz čiju pomoć je moguće prijaviti nepravilnosti na predstojećim izborima.

 

Nova aplikacija za telefone omogućava građanima da ukoliko uoče nepravilnosti na izborima to uslikaju i pošalju putem aplikacije „Posmatrač izbora“ koji će to proslediti Agenciji za borbu protiv korupcije koja jedina ima mehanizme da nepravilnosti i sankcioniše.

posmatrač izbora

Deljenje flajera, uznemiravanje i plakati na zabranjenim mestima, veliki mitinzi, korišćenje službenih vozila u stranačke svrhe, negativne kampanje i sve ostalo što prati izbore, sada mogu da registruju i građani.

„Ovaj sistem funkcioniše tako što građani slikaju mesto gde su uočili nepravilnost, označavaju mesto i kasnije to šalju preko aplikacije. To je sjajan način gde mi svi postajemo saradnici Agencije za borbu protiv korupcije, jer oni sami nemaju dovoljno kapaciteta da nadgledaju sva dešavanja u kampanji“, kaže Ivan Topalović iz Proaktiva, saradnik BUM-a u Nišu.

Prijavljivanje nepravilnosti je potpuno anonimno, a do sada je, kaže Topalović, puno ljudi preuzelo aplikaciju i uveliko je koristi na telefonima, laptopovima i tabletima.

„Svi mi postajemo odgovorni kada je izborni proces u pitanju, a i političke partije u svima nama sada imaju nadgledače njihove izborne kampanje što bi na kraju trebalo da da pozitivne rezultate“, kaže Topalović.

Iako je tek početak kampanje, Agenciji je već stiglo 600 prijava nepravilnosti izborne kampanje, a od tog broja 130 je procesuirano.

Izvor: Juznevesti.com