DOKAZ JE OPIPLJIV

Stručnjaci Masačusetskog tehnološkog instituta pronašli su odgovor na pitanje za kojim su dugo tragali – koja je prva životinja na svetu.

 

Život na Zemlji je verovatno počeo pre više milijardi godina, ali višećelijski organizmi pojavili su se tek u poslednjih 700 miliona godina. Paleontolozi su otkrili izuzetnu raznolikost fosila stvorenja koji su živeli pre oko 540 miliona godina, tokom kambrijske eksplozije. Fosili bića koji su živeli na Zemlji pre tog doba su oskudni, pa je teško utvrditi koje stvorenje se može smatrati prvom životinjom na svetu. Međutim, novi genetski i paleontološki nalazi koje su pronašli istraživači Masačusetskog tehnološkog instituta mogu konačno ponuditi odgovor.

morski sundjer

Fosil morskog sunđera

Istraživanja su pokazala da je najverovatnija prva životinja na svetu obični morski sunđer. Tragovi pomoću kojih se došlo do ovog nalaza ne potiču od fosila, već iz tragova pojedinih molekula koje se nalaze u drevnim stenama, tj. molekularnim fosilima. U suštini, kada životinja ugine i i počne da se raspada, ona ostavlja dokaze o svom postojanju u vidu biomarkera i hemikalija, čak i kad se ne postane fosil.

Tokom istraživanja sprovedenih 1994. godine, pronađena je u velikim količinama hemikalija s holestanom u kambrijskim i malo starijim stenama. Ova supstanca je lipidni molekul ili sterol, tj. modifikovana verzija holesterola, a poznato je da tu supstancu proizvode sunđeri i nekoliko drugih oganizama koji su živi i danas.

Drugi tim istraživača je 2009. godine potvrdio prisustvo holestana u stenama iz Omana starim oko 640 miliona godina. Uzorci uzeti s ovih prastarih stena veoma dobro predstavljaju način na koji su se prve životinje razvijale.

Kako bi došli do odgovora na pitanje koja vrsta životinje bi mogla da proizvodi ovaj izotop holestana, istraživači su počeli da se bave genetskim analizama. Oni su smatrali da će, ako nađu gen koji je odgovoran za proizvodnju tog holestana, naći i organizam koji nosi ovaj gen i tako će moći da prate kada je gen evoluirao u tom organizmu.

Ispostavilo se da se gen koji su identifikovali nalazi u pravom obliku sunđera i u nekim vrstama algi. Istraživači su onda pokušali da utvrde kod kog od ova dva organizma se gen prvi put pojavio i rezultati su pokazali da se definitivno razvio kod morskog sunđera. Čak su genetskom analizom otkrili da se gen kod sunđera pojavio pre 640 miliona godina.

Dejvid Gold s Masačusetskog tehnološkog instituta ističe da je ovo istraživanje pokazalo koliko malo znamo o ranim životinjama i da je ovo otkriće odgovorilo na veliku naučnu misteriju.

Izvor: Nationalgeographic.rs

Priredio: Velibor Mihić, veb autor