KROMPIR NA JOŠ JEDAN NAČIN

Punjeni krompiri u aluminijumskoj foliji mogu se poslužiti kao garnirung uz pečenje, ali mogu da se serviraju i kao lagano jelo ispunjeno sa mnogo povrća i bešamel sosom.

punjeni krompiri

Sastojci:

6-7 krupnijih krompira
3-4 šargarepe
2 tikvice
12 cvetića brokolija
40 grama maslaca
20 grama brašna
200 ml mleka
muskatni oraščić
so
biber

Priprema:

Dobro operite krompir i ne ljušteći ga kuvajte 15 minuta u ključaloj vodi. Potom ga ocedite, sačekajte da se prohladi i po dužini odsecite vrh i pažljivo izdubite. Ovu masu isecite na sitne kockice, a poklopčiće sačuvajte.

Šargarepe i tikvice isečene na kockice, kao i cvetiće brokolija, kratko kuvajte u slanoj vodi dok malo ne omekšaju. U međuvremenu pripremite bešamel sos: propržite brašno na maslacu, dodajte proključalo mleko i kuvajte 5-6 minuta neprestano mešajući da se ne stvore grudvice. U gotov bešamel sipajte obareno povrće i kockice od krompira, posolite, pobiberite i izrendajte malo muskatnog oraščića.

Ovom masom punite izdubljeni krompir i prelijte ostatkom otopljenog maslaca. Na svaki krompir stavite poklopac, uvijte ga u foliju i poređajte na pleh. Pecite 60 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pečeni punjeni krompiri mogu se služiti uz bilo koje pečenje dok su još topli, a takođe se mogu ukrasiti iseckanim percima mladog luka.

Prijatno!