SIGURNA KUĆA ZA RADIKALNE ISLAMISTE

„Radikalni islamisti su u Bosni pronašli novo utočište usred Evrope. Tamošnja šerijatska sela regrutuju borce, promovišu džihad i propovedaju ekstremnu verziju islama, i sve to na granici sa Evropskom unijom sa jedne, i Srbijom sa druge strane“, piše nemački list „Špigl“.

 

„Ibro Ćufurović (20), mladić iz Bosne koji se 2014. godine pridružio Islamskoj državi je pre odlaska u Siriju pocepao sve svoje fotografije. Prema šerijatskoj interpretaciji islama u koju on veruje, fotografije ljudi su haram – zabranjene“, piše nemački list.

islamisti

Ibro je pre odlaska u Siriju sa ocem Šefikom živeo u selu Donja Slapnica, nedaleko od granice sa Hrvatskom.

„Kada budeš umro, neću se moliti za tebe jer si nevernik. To su poslednje reči koje sam čuo od svog sina“, rekao je Šefik. Pre odlaska, njegov sin je pocepao sve svoje fotografije jer su one zabranjene prema šerijatskoj verziji islama u koju on veruje.

Bosna je sigurna kuća

List navodi da je Ibro jedan od gotovo 300 islamista iz Bosne koji su se priključili IS, a među njima su i dvojica sa liste najtraženijih terorista u svetu – Bajro Ikanović i Nusret Imamović, koji komanduju jedinicama IS i Nusra fronta u Siriji.

„Bosna je sigurna kuća za radikalne islamiste. To je zemlja u kojoj je teroristička infrastruktura dobro razvijena. Bosna se čak može smatrati produženom rukom Islamske države u Evropi, ali još nije dostigla alarmantan nivo pretnje po bezbednost zemlje i regiona“, rekao je Džon Šindler, bivši pripadnik američke NSA i stručnjak za balkanske odnose.

Sve je više sela u kojima na kućama vise zastave ID. Prvo je to bila Gornja Maoča, za koju se mislilo da je izolovan slučaj, a sada niču mnoga druga mesta u kojima su islamisti pustili korenje. Regruteri džihadista su svuda, i vrbuju borce širom zemlje, tvrdi „Špigl“. Bosna je, posle Belgije, najveći evropski rasadnik džihadista.

Povratnici pod prismotrom

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova BiH, otkriveno je da je oružje kojim su izvršeni napadi u Parizu (napad na Šarli ebdo u januaru i sinhronizovani napadi 13. novembra) korišćeno oružje jugoslovenske proizvodnje, koje je prošvercovano upravo iz Bosne.

Nemački stručnjaci za antitertizam veruju da u Bosni postoji više od deset mesta u kojima salafisti – poklonici najtvđe sunitske interpretacije islama – okupljaju radikale bez ikakvih problema i intervencije vlasti. Bosanske bezbednosne agencije demantuju postojanje tzv. „šerijatskih sela“.

Da problem bude još veći, čak 30 boraca se vratilo iz Sirije u Bosnu, i oni su pod posebnom prismotrom vlasti. Njima je iznenada dozvoljeno da se vrate u zemlju, a stručnjaci za terorizam misle da su se vratili kako bi izvršili neki od smrtonosnih zadataka na tlu Evrope.

„Špigl“ navodi da je Bosna pooštrila zakone, te da po njima tim povratnicima preti robija od 10 godina zatvora. Ali, niko od njih nije uhapšen, a zašto, to zna samo tužilaštvo BiH.

U novembru, pre napada na Pariz, džihadista je u predgrađu Sarajeva ubio dvojicu vojnika. U decembru je 37 istaknutih bosanskih muslimana pokazalo retko jedinstvo, zahtevajući javni otpor teroru.

Siromaštvo tera u terorizam

Selo Bosanska Bojna, na krajnjem severozapadu Bosne, jedno je od mesta koje izaziva najviše sumnji, a Šefik, otac mladića Ibra koji je otišao u Siriju, tvrdi da osim tu, džihadisti vrbuju i u Velikoj Kladuši. „Špigl“ piše da su džihadisti kupili osam hektara zemlje u Bosanskoj Bajni, odakle ih put vodi pravo u Hrvatsku i samim tim, Evropsku uniju. Fundamentalisti iz Bosne uglavnom kupuju zemlju tamo gde je jeftina i zabačena da bi privukli što manje pažnje.

U Velikoj Kladuši nezaposlenost je izuzetno velika, čak 60 odsto, pa je siromaštvo jedan od glavnih razloga za odlazak u teroriste. Taj gradić preti da postane najveće stecište islamista u Evropi, i to pre svega zbog pomoći koju dobijaju od ekstremista povratnika, a zajednica salafista tu je nastala još početkom devedesetih kada su Saudijska Arabija i Sudan finansirali najbrutalnije islamiste, dodaje nemački list.

„Zapad bi trebalo da zaboravi na opasnosti sa istoka. Najveća pretnja je zelena boja islama“, rekao je tada jedan od radikalnih vođa koji je predvodio surova ubijanja Srba i Hrvata u tim oblastima, piše „Špigl“.

O tome je govorio i bivši američki diplomata Ričard Holbruk, kada je spomenuo „pakt s đavolom“. Jer, radikalni islamisti iz Saudijske Arabije i Sudana nisu doneli samo novac i oružje u Bosnu, već i strogu interpretaciju islama koja je većini Bosanaca do tada bila nepoznata.

Izvor: Tanjug.rs