DOBROĆUDNO UVEĆANJE PROSTATE

Šta je benigna hiperplazija prostate – BHP i kako nastaje uvećana prostata. Kako se leči uvećanje prostate

Benigna hiperplazija prostate je nemaligni, prekomerni rast ćelija prostate. To ne zvuči tako loše dok se ne podsetimo da uretra, cev kojom urin izlazi iz mehura, prolazi kroz prostatu. Kako se hiperplazija prostate razvija, tako se uretra postepeno sužava što dovodi do velikog broja neugodnih i uznemirujućih simptoma.

Opis bolesti

Učestalost BHP povećava se s godinama. Tako je uobičajeno reći da će „svi muškarci dobiti benignu hiperplaziju prostate ako požive dovoljno dugo“. Određeni stupanj BHP prisutan je u 80% muškaraca starijih od 40 godina, a ta se brojka povećava na 95% muškaraca starih od 80 godina. Do BHP dolazi u periuretralnoj i tranzicijskoj zoni prostate, tj. tkivu koje okružuje uretru u prostati. Rast započinje unutar mišićnih i fibroznih ćelija prostate, te se kasnije širi na ćelije koje luče tečnost. Deo tkiva zahvaćenog BHP je u obliku čvorova, a drugi dio je difuzniji. Kako tkivo zahvaćeno benignom hiperplazijom u prelaznim i periuretralnim područjima raste, gura okolno tkivo u centralne i periferne zone i to tako dugo dok ga ne stisne uz vanjsku čauru. Rast ćelija prostate nastavlja se čak i kad više nema prostora u prostati i to je kada povećani pritisak počinje pritiskati uretru i dovoditi do urinarne opstrukcije. Kako do hiperplazije dolazi u unutarnjem delu prostate koji okružuje uretru, veličina žlezde ima mali ili nikakav utjecaj na razvoj simptoma.

Uvećana prostata - Šta je Benigna hiperplazija prostate - uvećanje prostate

Normalna prostata levo i uvećana prostata desno

Još ne postoji zadovoljavajuće objašnjenje za nastanak BHP. Muški bi hormoni mogli igrati određenu ulogu, ali niko ne zna da li stimuliraju hiperplaziju ili samo pružaju povoljan okoliš za njen razvoj. Sledeće objašnjenje za BHP bilo bi da razmnožavanje ćelija nadmašuje njihovu smrt u određenoj životnoj dobi muškarca. Bez obzira na uzrok, BHP može negativno uticati na mehur i na mokraćni sistem. Kako tumor prostate zadire u mokraćnu cev, pražnjenje mokraćnog mehura je otežano što zahjeva jaču kontrakciju mišića stenke mehura, detrusora, da bi došlo do isticanja mokraće. To funkcioniše neko vreme, a onda detrusor postaje deblji i jači da bi uspešno kompenzovao povećani napor. Te promene zaostaju i nakon definitivnog operativnog tretmana prostate, što objašnjava zašto kod nekih muškaraca simptomi perzistiraju čak i 12 meseci nakon operacije. Na kraju detrusor gubi sposobnost teranja mokraće kroz suženu uretru. Mokraćni mehur se više ne može potpuno isprazniti i tada se javlja većina simptoma. Ako se takva situacija zadrži, pritisak unutar mokraćnog mehura se povećava i putem mokraćnog sistema prenosi natrag u bubrege što može izazvati njihovo trajno oštećenje, opasno po život. Na sreću, to se retko događa zato što većina muškaraca zatraži lekarsku pomoć pre nego što dođe do ozbiljnih komplikacija.

Ko oboljeva od uvećanja prostate?

U rizičnu skupinu spadaju stariji muškarci. I neki drugi faktori mogu igrati ulogu u nastanku BHP. Postoji zanimljiva veza između BHP i pušenja. Manja je verovatnoća da će pušači oboleti od BHP. To se isto odnosi na muškarce koji imaju cirozu jetre. U njih je učestalost BHP manja nego u muškaraca sa zdravom jetrom, a lekari smatraju da je to zbog većih koncentracija ženskih hormona. Bez obzira na razlog, nemojte ovo shvatiti kao poziv na konzumiranje alkohola i pušenje jer ćete tako samo zameniti jednu benignu bolest za dve daleko ozbiljnije. Na kraju, uobičajeno je pitanje da li se usled BHP povećava rizik od karcinoma prostate. Nažalost, istraživanja nisu uspela rešiti taj problem. Neka ispitivanja ukazuju na povećani rizik, neka na nepostojanje, a neka na smanjeni rizik. Najbolji način sažimanja ovih podataka je reći da ne postoji jaka veza između BPH i raka. Međutim jasno je da su faktori rizika jednaki i za BPH i za rak prostate – starija životna dob muškarca. Često BHP i rak koegzistiraju, zbog čega se tkivo uklonjeno tokom operativnog lečenja BPH, pažljivo pregleda.

Simptomi uvećane prostate

Manje od polovine svih muškaraca obolelih od BPH imaju simptome koji uključuju:
• usporeno ili odgođeno mokrenje
• slabi mlaz
• nepotpuno pražnjenje (podražaj za mokrenjem odmah nakon mokrenja)
• isprekidanost (prekid mlaza tokom pražnjenja mehura)
• kapanje (kapanje mokraće koje traje nekoliko sekundi pri kraju mokrenja, a znak je da detrusor više ne može zadržati jaki mlaz)
• nokturija (potreba za mokrenjem 2 do 3 puta tokom noći)
• dizurija (bol pri mokrenju)
• hematurija (prisutnost krvi u mokraći)
• retencija mokraće (zastoj mokraće)
• učestalije mokrenje
• urgentno mokrenje (jak i iznenadan podražaj za mokrenjem)
• inkontinencija (nekontrolirano isticanje mokraće)

Prostatizam se često koristi kao naziv za niz simptoma izazvanih BHP-om. Simptomi BHP-a mogu se podeliti u dve kategorije – opstruktivni i iritativni simptomi. Opstruktivni su direktna posledica uticaja BHP-a na uretru, a iritativni su manifestacija nestabilnosti detrusora usled opstrukcije. U nekih muškaraca s BHP-om postoji opstrukcija, ali bez simptoma – to je tzv. tihi prostatizam. Opstruktivni simptomi uključuju usporeno ili odgođeno mokrenje, slabi mlaz, isprekidanost, nepotpuno pražnjenje i kapanje na kraju mokrenja.

Iritativni simptomi uključuju učestalost, noćno mokrenje, urgentno mokrenje, inkontinenciju, dizuriju, hematuriju, infekciju mokraćnog sistema i retenciju mokraće. Ni jedan od ovih simptoma nije specifičan za BHP. Bilo koji od njih može biti znak neke druge bolesti. Simptomi opstrukcije mogu biti uzrokovani sužavanjem mokraćne cevi, stezanjem vrata mehura, kamencima u mehuru, ili karcinomom prostate ili mehura. Iritativni simptomi mogu nastati usled nestabilnosti mišića mokračnog mehura – detruzora, infekcije mokraćnog trakta, upale prostate ili dijabetesa. Simptomi BHP mogu se pogoršati uzimanjem nekih lekova za lečenje drugih bolesti. Stimulansi, kao neki koji se nalaze u lekovima za astmu i otčepljenje sinusa, mogu još više suziti mokraćnu cev. Ostali lekovi, kao mnogi antispazmolitici, mogu smanjiti sposobnost pražnjenja mokraćnog mehura. Diuretici i alkoholna pića takođe mogu pogoršati simptome, te je zato važno lekaru dati popis svih lekova koje pacijent uzima (uključujući lekove koji ne idu na recept). Prestanak uzimanja tih lekova je možda sve što treba učiniti kako bi se uklonili simptomi.

Koje se pretrage prostate mogu napraviti?

• Digitorektalni pregled (pregled prostate prstom kroz zadnje crevo) otkriva povećanu i mekanu prostatu.
• Može se meriti brzina protoka urina (u muškaraca s BHP ona je manja od 10 ml u sekundi).
• Merenje ostatnog urina (količina urina preostalog u mehuru nakon mokrenja).
• Ispitivanje pritiska urina tokom mokrenja: može se izmeriti pritisak u mehuru kako bi se potvrdila dijagnoza ili pronašla blokada.
• Moguće je napraviti analizu urina kako bi se proverilo sadrži li krv ili je li prisutna infekcija.
• Urinokultura u slučaju infekcije
• Cistouretrogram
• Pretraga krvi – antigen specifičan za prostatu (PSA)
• Cistoskopija – promatranje prostate i mehura

Bioprostata kapi za prostatu

Najbolje kapi za prostatu – klikni na sliku i naruči!

Lečenje uvećane prostate

ALFA 1-BLOKATORI: Današnja terapija benigne hiperplazije prostate uključuje primjenu alfa 1-blokatora: doksazo…, prazo… i terazo…sina, lekova koji su se pre koristili samo za lečenje visokog krvnog pritiska. Ti se lekovi mogu koristiti za lečenje benigne hiperplazije prostate zato jer opuštaju mišiće vrata mehura i olakšavaju mokrenje. Od ljudi koji su lečeni alfa 1-blokatorima, 74% je navelo poboljšanje simptoma.

FI…STERID: Ovaj lek snižava razinu hormona u prostati i time smanjuje njezinu veličinu. Povećava brzinu protoka urina i time smanjuje simptome benigne hiperplazije prostate. Ponekad je potrebno šest meseci da bi došlo do važnijeg poboljšanja. Međutim moguće popratne pojave povezane s upotrebom finasterida uključuju smanjeni polni nagon (3,3%) i impotenciju (2,5-3,7%).

OSTALI LEKOVI: Antibiotici se mogu primjenjivati za lečenje hroničnog prostatitisa koji obično prati benignu hiperplaziju prostate. Neki su muškarci izvestili o poboljšanju simptoma nakon kure antibiotika.

OPERATIVNO LEČENJE Operacija je obično indicirana u muškaraca sa simptomima inkontinencije, krvi u urinu, retencije mokraće i rekurentnih infekcija urinarnog trakta. Odabir specifičnog hirurškog zahvata obično ovisi o težini simptoma i veličini i obliku prostate. Hirurško lečenje uključuje transuretralnu resekciju prostate, transuretralnu inciziju prostate i otvorenu prostatektomiju. U toku su različita ispitivanja u svrhu procene delotvornosti ostalih terapija, kao što su hipertermija, termalna terapija, proteza za prostatu i hormonska terapija.

TURP: Transuretralna resekcija prostate (TURP) je najčešći hirurški zahvat kod benigne hiperplazije prostate. Izvodi se umetanjem uretroskopa kroz uretru. Osnovna prednost ovog zahvata je da ne uključuje inciziju čime se smanjuje rizik od infekcije. Nakon izvršene transuretralne resekcije prostate, do poboljšanja simptoma u trajanju od 10 do 15 godina došlo je u 88% muškaraca. Impotencija je bila prisutna u 13,6%, a urinarna inkontinencija u 1% muškaraca.

TUIP: Transuretralna incizija prostate (TUIP) je slična resekciji, ali se obično izvodi u muškaraca koji imaju relativno malu prostatu. Taj se postupak izvodi ambulantno. Na prostati se napravi mali rez kako bi se povećao otvor (lumen) uretre i ušće mokraćnog mehura, čime se poboljšava brzina protoka urina i smanjuju simptomi benigne hiperplazije prostate. Do poboljšanja simptoma je došlo u 80% operisanih muškaraca. Moguće komplikacije uključuju krvarenje, infekciju, strikturu uretre i impotenciju (11,7%).

OTVORENA PROSTATEKTOMIJA: Otvorena prostatektomija obično se izvodi uz opštu ili spinalnu anesteziju. Ovaj zahvat je dugotrajan i potreban je boravak u bolnici u trajanju od sedam do deset dana. Većina muškaraca (98%) je izjavila da je nakon otvorene prostatektomije došlo do poboljšanja simptoma. Moguće komplikacije uključuju impotenciju (16% do 32% ovisno o hirurškom pristupu) i urinarnu inkontinenciju (manje od 1%). Međutim, sve su popularniji postupci u kojima se ne oštećuju živci, jer smanjuju rizik od ovih komplikacija.

Mere samopomoći mogu biti korisne pri minimalnom stupnju opstrukcije. Uključuju vruće kupke, izbjegavanje alkohola ili prekomernog uzimanja tečnosti (posebno noću), mokrenje pri prvom porivu, redovnu polnu aktivnosti ili ejakulaciju. Učestalost mokrenja noću smanjićete tako što nećete piti nekoliko sati prije nego što pođete na spavanje. Simptomi urinarne inkontinencije mogu se smanjiti raspoređivanjem unošenja tekućine tokom dana. Izbegavajte uzimanje velikih količina tečnosti odjednom, već radije pijte manje tokom obroka. Nemojte kupovati lekove za prehladu i sinuse koji ne idu na recept, a koji sadržavaju sredstva za otčepljenje nosa zato što ti lekovi mogu pogoršati simptome benigne hiperplazije prostate

Prevencija uvećanja prostate

Benigno povećanje prostate je normalni fiziološki proces do kojeg dolazi zbog starenja. Iako predpubertetska kastracija sasvim sigurno sprečava razvoj benigne hiperplazije prostate, to nije preporućljiva opcija.

BioProstata biljne kapi za prostatu mogu se naručiti na sledeći način:

Telefon za naručivanje u Srbiji: 065 970 7777

E mail za naručivanje:  [email protected]

Naručivanje za BiH i RS: (+387) 066 271 012

Izvor: Pliva.hr