ŽGARAVICA

Šta je GERB ili Gastroezofagealna refluksna bolest, poznatija i kao Žgaravica i kako se leči

 

Žgaravica ili osećaj pečenja iza grudne kosti, osnovni je simptom povrata (refluksa) želučane kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponavljanih epizoda povrata kiseline naziva se gastroezofagealna refluksna bolest ili skraćeno GERB.

Šta je GERB (Žgaravica) -  Gastroezofagealna refluksna bolest

Bolest je obično posledica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera (DES). DES okružuje u obliku prstena donji dio jednjaka, cevi koja vodi hranu u želudac. Kod gutanja DES se otvara, omogućujući ulaz hrane u želudac. Inače, DES mora biti zatvoren kako kiselina iz želuca ne bi zapljuskivala – vraćala se – u jednjak. Kad se kiselina vrati u jednjak, osećate pečenje. Mnoge stvari mogu opustiti DES: određeni lekovi, neka hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela. Čak i kad je DES čvrst, žgaravica se može pojaviti kao posledica pritiska na mišić od preteranog jela, uske odeće, trudnoće ili debljine.

Simptomi GERB-a

Uživate u jelu – ali ne u onome što se događa nakon toga. Legnete kako biste odremali, a zatim se probudite s bolnim osećajem žarenja u prsima. Ponekad je bol tako jaka da se ljudi uplaše da su doživeli infarkt (ponekad osobe s infarktom misle da imaju žgaravicu). Oba stanja izazivaju bolove u prsima. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela.

Kada moram otići lekaru?

Ako su epizode žgaravice česte i onemogućavaju vas u odvijanju svakodnevnih aktivnosti ili pak žgaravicu osećate hronično i dugotrajno, trebali biste se obratiti lečniku.

Lečenje GERB-a: samopomoć + lekar opšte prakse

Antacidi su lekovi koji neutraliziraju želudačnu kiselinu, ublažuju bol i pečenje u prsima koji su osnovni simptomi povrata kiseline iz želuca. Antacidi obično deluju u roku od 15 minuta, i delovanje im traje jedan ili dva sata – ako deluju. Lekovi koji mogu uticati na pojavu žgaravice su: nesteroidni protuupalni lekovi (npr. acetilsalicilna kiselina), estrogen, narkotici, neki antidepresivi, neki lekovi za smirenje i lekovi za astmu. Ako uzimate neki od lekova iz ovih skupina i često osećate žgaravicu, upitajte svog lekara o delotvornim zamenama. Nemojte pušiti ni piti alkoholna pića. I jedno i drugo opušta DES i pojačava lučenje želudčane kiseline.

Ako imate dve ili više epizoda žgaravice nedeljno ili je osećate hronično i dugotrajno te vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, trebali biste se obratiti lekaru. Čak niti uzimanje antacida u nekim slučajevima ne pomaže. Lekar će vas možda uputiti na pregled sondom koja se kroz usta uvuče u želudac (ezofagogastroskopija) kako bi se utvrdio stupanj oštećenja sluznice jednjaka zbog povrata kiseline. Možda imate refluks pepsina ili žuči. Nakon dugotrajnog nagrizanja sluznice jednjaka kiselinom može se javiti upala jednjaka (ezofagitis), pa će lekar propisati lekove koji blokiraju lučenje kiseline kako bi se upala smirila i ublažili simptomi.

Cilj lečenja je ukloniti tegobe bolesnika te smanjiti refluks i izlečiti oštećenja sluznice jednjaka. Pacijentima se savetuje izbegavanje uzimanja hrane tri sata prije odlaska na spavanje, prestanak pušenja, izbegavanje masne i jače začinjene hrane, kafe, alkohola, posebno crnog vina, mleka, čokolade, kiselih voćnih sokova, kečapa, paradajza, te peperminta. Preporučljivo je i smanjiti količinu hrane po obrocima, izbegavanje tesne odeće, sagnutog položaja tela, smanjiti telesnu težinu, podići uzglavlje pri spavanju (ne samo glavu već i trup) te proveriti sa svojim lekarom da li neki od lekova koje uzimate može provocirati nastajanje tegoba refluksne bolesti.

Za korekciju blaže refluksne bolesti jednjaka najčešće je dovoljna promena životnih navika. Kod umereno teške i teške bolesti lekar će propisati lekove, bilo da su to lekovi koji neutraliziraju već postojeću kiselinu u želucu (antacidi) ili lekovi koji smanjuju stvaranje kiseline – antragonisti H2-receptora i tokom poslednje dve decenije moćni inhibitori protonske pumpe koji se danas smatraju lekom izbora.

Biogastritis kapi za gastritis i želudačnu kiselinu

Najbolje kapi za GERB i žagaravicu na 100% biljnoj osnovi – klikni na sliku i naruči!

Od pomoći mogu biti i lekovi koji osnažuju donji ezofagealni sfinkter. U eksperimentalnoj fazi su nove metode kojima se putem endoskopa u zid donjeg dela jednjaka ubrizgavaju tekući implantati ili elektrode kojima se želi poboljšati funkcija tog dela probavne cevi. Tek manji deo bolesnika treba hirurški zahvat. Operacija se naziva fundoplikacija i koristi se kada druge metode lečenja ne daju rezultate odnosno kada postoji vrlo izražena hijatalna hernija, razdor u ošitu kroz koji se želudac uvlači u područje prsišta i uzrokuje simptome refluksne bolesti. Nekada je to bio opsežan zahvat iza kojeg je sledio dugotrajni oporavak.

Danas nastojanja idu prema tome da se zahvat obavi laparoskopskim pristupom, kroz mali otvor na trbuhu, nakon čega bi pacijent mogao ići kući već 1-2 dana nakon operacije.

Najbolji biljni preparat za GERB i Žgaravicu biljne kapi BioGastritis koje imaju svojstvo da smanjuju želudačnu kiselinu, jačaju želudac i regenerišu oštećenu sluzokožu želudca, samim tim smanjuju i prisustvo helikobaktera. Pomogao je mnogima koji imaju sindrom nazvan Gastroezofagealna refluksna bolest, pomoći će i vama. Naručite ih putem maila  [email protected] ili telefonom 065 970 7777

Prognoza za GERB

Ako ste trudni, simptomi će se verovatno sami povući nakon poroda. Uzimanje antacida takođe pomaže. Ako je žgaravica uzrokovana zbog prekomerne telesne težine, treba smršati. Konzumiranje alkoholnih pića i pušenje potiču žgaravicu, pa treba razmisliti o prestanku.

Prevencija GERB-a

Najbolji način borbe protiv žgaravice je pokušati je sprečiti. Dok jedete, opustite se. Stres povećava proizvodnju želudačne kiseline. Sedite. Jedite polako. Dobro prožvaćite hranu. Slušajte opuštajuću muziku. Jedite polako i ne velike količine hrane. Obilni obroci prepunjavaju želudac i mogu poterati kiselinu čak i kroz snažan DES. Pokušajte jesti četiri ili pet manjih obroka umesto tri velika. Izbjegavajte ljutu hranu. Neka hrana pojačava izlučivanje želudčane kiseline: agrumi, luk, gazirana pića, začinjena hrana i hrana na osnovi paradajza. Neka hrana izaziva otpuštanje spojeva sličnih hormonima koji opuštaju DES: masna hrana, čokolada, čaj, kafa i alkohol. Nemojte jesti pre odlaska na spavanje. Nemojte leći odmah nakon jela. Ako vas muči žgaravica tokom noći, nemojte jesti nekoliko sati pre odlaska na spavanje. Smršajte. Prevelika težina pojačava pritisak na želudac i može proterati kiselinu u jednjak. Zbog toga je žgaravica tako česta kod trudnica. Otpustite remen. Uska odeća povećava pritisak na želudac. Žvačite gume za žvakanje. One pojačavaju stvaranje sline, koja pomaže ublažiti pečenje u jednjaku i ispire kiselinu nazad u želudac.

Refluksna bolest nije samo bolest odraslih. Kod dece u prvoj godini života tegobe kao što su opetovano povraćanje i kašalj često se ne povezuju s GERB-om, a što mogu biti. Neki jednostavni postupci kao izazivanje podrigivanja više puta tokom hranjena ili zadržavanje deteta u uspravnom položaju do pola sata nakon hranjenja mogu pomoći. Kod starije dece treba pak obratiti pažnju na preterano uživanje gaziranih i kola pića, čokolade, jako začinjene, pržene i masne osobito tzv. „brze hrane“, kiselog voća.

I kod dece može pomoći povišeno uzglavlje i izbegavanje hrane do 3 sata pre odlaska na spavanje. Ako to ne pomogne lekar će ordinirati lekove.

Naručite BioGastritis kapi za GERB pouzećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje: 065-970-7777

E mail za naručivanje:  [email protected]

Izvor: Pliva