SPAVANJE NA STOMAKU I BOLOVI

Naučnici se slažu da je spavanje na stomaku loše jer može da prouzrokuje bolove u vratu, leđima i ramenima, ali i glavobolje.

 

Kada spavate na stomaku, morate da okrenete glavu na jednu stranu kako biste mogli da dišete, zbog čega je vrat celu noć u neprirodnom položaju.

spavanje na stomaku

Zbog toga je smanjen protok krvi u glavu i vrat, što može da prouzrokuje bolove. Ako baš morate da spavate na stomaku, nabavite jastuk s rupom u sredini izrađen posebno za takvu namenu, savetuju nemački lekari. To će vam omogućiti pravilnije disanje i ispravan položaj vrata.

Spavanje na stomaku uzrokuje pritisak na kičmu i ne dopušta pravilno poravnanje ligamenata, mišića, kostiju i zglobova. Istovremeno se stvara pritisak na grudi, što takođe može da izazove nelagodnost i bol. Ako se probudite ukočeni, bolnog vrata ili s oštrim bolom u leđima, trncima u nogama ili u stopalima, spavanje na stomaku može da bude krivac. Ovi bolovi se mogu ublažiti smeštanjem jastuka pod stomak, ali bi u tom slučaju jastuk morao biti dovoljno “debeo“ da kičma ostane u neutralnom položaju.

Spavanje na stomaku ili na desnoj strani može da izazove gastroezofagealni refluks (GERB) ili da ovo stanje dodatno pogorša. To se događa kada kiselina i sadržaj iz želuca stignu do jednjaka.

Ventil koji sprečava povratak kiseline iz područja želuca ne može da kontroliše refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka, što izaziva žgaravicu, bol, kiselkasti ukus u ustima, loš zadah, a ponekad čak i bol u grudima.

Spavanje na jednoj strani lica neizbežno je kada spavate potrbuške. Studije su pokazale da pritisak na jastuk vremenom može da utiče na stvaranje dubljih bora i bubuljica na licu. Jastučnice su poput sunđera za preparate za negu kose i kože.

Najbolja pozicija za spavanje je na leđima, zaključuju nemački stručnjaci i dodaju da je položaj spavanja na boku srednje prihvatljiva varijanta.