NAUKA UVERENA U USPEŠNOST TRANSPLANTACIJE

Pacijentima sa kardiološkim problemima jednog dana mogla bi da budu presađena svinjska srca, saopštili su istraživači koji su javnost obavestili o velikom naučnom pomaku na polju trasplantacije organa s vrste na vrstu.

 

Uzimajući u obzir manjak donatora organa, korišćenje životinjskih srca, pluća ili jetri moglo bi da spase ljudske živote.

svinjska srca

Naučnici iz SAD i Nemačke u utorak su objavili da su transplantirana svinjska srca u babunima, primatima najbližim čoveku, uspeli da održe u funkciji rekordne dve i po godine.

Njihova metoda zasniva se na kombinaciji modifikacije gena i lekova za imunitet.

„Ovaj uspeh je veoma značajan jer nas vodi korak bliže korišćenju tih organa kod ljudi,“ izjavio je koautor studije Muhamed Mohiudin iz Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv u Merilendu.

„Ksenotransplantati, organi transplantirani s vrste na vrstu, mogu potencijalno da spasu hiljade života svake godine, koji bi mogli da budu izgubljeni zbog nestašice ljudskih organa za transplantaciju“, izjavio je Mohiudin za AFP putem imejla.

U eksperimentima s babunima, srca su finkcionisala do 945 dana, rušeći ranije rekorde koje je postavila ista grupa istraživača.

Izvor: Klix.ba