INTERNET I BOJE

Boje su svuda oko nas, na svakom koraku. Psihologija boja prati nas i u realnom i u virtuelnom svetu. Kada krenemo da surfujemo internetom, ono što primećujemo i što nam prija su boje i njihov sklop.

 

Izgled sajta je jako važan, ali estetika lepog i ružnog utiče na nas, a sam izgled budi u nama neke emocije. Od najranijeg uzrasta učimo imena boja, vezujemo za njih određena (o)sećanja, simbole i svakog od nas na nešto asocira crvena, plava ili žuta.

psihologija boja

Psihologija boja se uspešno primenjuje i u web dizajnu, svakodnevno.

Žuta boja asocira na energičnost i pozitivnost. Sajtovi žute boje su oni koji se vezuju za hotele, restorane, spa centre ili turističke agencije.

Narandžasta boja označava brzinu, mladost i energičnost. Sajtovi narandžaste boje su uglavnom o sportu, online novine, portali o hrani ili sajtovi restorana brze hrane i turističke agencije.

Crvena boja se koristi uglavnom prilikom izrade web sajtova za restorane, jer je poznato da crvena boja povećava apetit. Mada je dobra i za online prodavnice, da bi se povećala kupovina.

Pink sajt može biti u vezi sa kozmetikom, ženama, ulepšavanjem. Mlađe osobe posebno vole ovu boju, a tamno roze ili ciklama boja je elegantnija, pa se može se koristiti za dame srednjih godina.

Sajtovi na kojima preovladava ljubičasta boja se vezuju sa duhovnost i kreativnost. Uglavnom su ove bili sajtovi o enterijeru, umetnosti, kozmetici ili nekoj  duhovnoj oblasti. Ključne reči za ljubičastu su luksuz i stil, pa se čak koristi i na web sajtovima nekih spa centara i luksuznih klubova i restorana.

Sajtovi plave boje uglavnom smiruju i upućuju na ozbiljnost. Plava se koristi prilikom izrade poslovnih web sajtove, za web sajtova škola i za sve oblasti koje imaju veze sa komunikacijom, podučavanjem i biznisom.

Zelena boja je vezana za zdravlje, razvoj i rast. Ona jasno asocijacira na prirodu i ekologiju.

Braon boja se koristi za sajtove koji su vezani za uređenje enterijera ili nameštaj. Odiše toplinom, ali  i odaje utisak stabilnosti i pouzdanosti.

Siva boja web sajta nam ukazuje na ozbiljnost i sigurnost. Ova boja se koristi na sajtovima koji su vezani za industriju, državu, bankarske poslove i IT struku. U ovim oblastima nema mesta za neozbiljne teme, već je sve “pod konac“.

Bela i crna, iako nisu u spektru, klasifikuju se kao boje, jer se lako i gotovo uvek pojavljuju u nekom vidu na sajtovima. Kada se na beloj pozadini sajta javlja samo  crna boja, i obrnuto, onda on može biti vezan za modu, fotografiju, nameštaj ili novac. Uglavnom je to neka prezentacija.

S obzirom na to da boje utiču na našu psihu, želje i potrebe, imajte u vidu sve ove informacije kojih se mnogi ne pridržavaju, a trebalo bi. Možda ćete od sada više obraćati pažnju na web dizajn samog veb sajta, i uviđati povezanost psihologije boje, marketinga sa našim pogledom na svet.