NIJE SAMO NAŠ OBIČAJ

Za mnoge ljude, uzrečica: „Nazdravlje“ nakon nečijeg kijanja je uslovljen odgovor ili predstavlja refleksnu reakciju na taj čin. Ovom „uzrečicom“ ne želi se samo u Srbiji dobro zdravlje osobi koja je upravo kinula, a poreklo ovog „otpozdrava“ staro je vekovima.

 

Poreklo ovakvog ponašanja od strane nekog drugog lica nije samo karakteristično za ovo podneblje. Naprotiv.

nazdravlje

Na engleskom govornom području, uobičajeno je da se posle kijanja neke osobe uzvikne: „Bless you!“ (Bog te blagoslovio), ali ni tu ne završava rasprostranjenost ovog običaja. Nemci u sličnoj situaciji kažu: „Gesundheit!“, što u bukvalnom prevodu znači isto kao i kod nas – „Nazdravlje“!

Verovali ili ne, ali svako ko na ovaj način odreaguje na kijanje drugog u suštini to radi zbog viševekovne vere i tradicije.

S judeo-hrišćanske tačke gledišta, srce i mozak nemaju nikakav uticaj na nozdrve. Kada je Bog odlučio da stvori čoveka od zemljane prašine, on je „razneo“ duh života i u čovekove nozdrve. U mnogim drugim religijama, nos se smatra kapijom duhovnog i fizičkog sveta. Kad god neko kine, on ispoljava neku od životnih snaga ili duha koji je poslat od strane Stvoritelja. Kada kažemo „Nazdravlje“ veruje se da su zli duhovi sprečeni da uđu u telo te osobe kroz nozdrve.

Prema drugoj teoriji koja je nastala tokom srednjeg veka, kijanje se smatralo odrazom užasne bolesti kakva je recimo bila kuga. Kad god neko čuje kijanje, on neposredno izrazi blagoslov onom koji je kinuo kako bi oterao zle sile koje su ga dovele do teške bolesti i patnje. Te reči nisu upućene za bolje zdravlje „kijača“ koliko za zdravlje svih onih koji su došli u kontakt sa izbačenim kapljicama. Neki izvori tvrde da je papa Grgur I popularisao reakciju blagoslova posle kijanja pošto je i sam to praktikovao u prisustvu drugih.

Koja god teorija da se uzme u obzir, nameće se zaključak da „Nazdravlje“ posle nečijeg kijanja svakako proističe iz dobre namere da se dođe do što bržeg ozdravljenja.