OBAVEZNA OPCIJA

Od nastanka android telefonskih uređaja primetan je tzv. „flight mode“ kao opcija da se na taj način podesi mobilni telefon u avionu. Objašnjenje zbog čega je potrebno uključiti ovaj režim ili potpuno isključiti telefon tokom leta je jednostavno.

 

Preporučljivo je da se već prilikom ulaska u avion, ako ne i ranije, telefon podesi na „flight mode“ kako bi se izbegli problemi koje signal mobilnog telefona može da prouzrokuje tokom leta.

mobilni telefon u avionu

Iako su male šanse za to, može da se desi da signal mobilnog telefona za vreme leta ometa komunikacione signale i na taj način pilotima prouzrokuje probleme.

Ti problemi se manifestuju na način da piloti čuju prekid signala ili snažno zujanje u slušalicama, a svakako je poželjno da se osobe, koje u svojim rukama u trenutku letenja „drže“ i svoj i mnoge tuđe živote, ne ometaju nepotrebnim zvukovima i signalima.

U praksi se na otprilike 50 letova pilotima to desi jednom ili dvaput, a oni koji uopšte ne gase mobilne telephone tokom leta mogu da prouzrokuju i neki veći problem, jer je dokazano da je jednom prilikom mobilni prekinuo komunikaciju pilota i kontrolnog tornja.

Koliki je ovo narastajući problem govori i činjenica da su pojedine aviokompanije uvele posebne privatne mreže na koje „zavisnici“ od androida mogu da se priključe, što se već sada čini kao dobar kompromis.

Izvor: Punkufer.hr