РЕТКА И ИЗУЗЕТНА ПРИЛИКА

Удружење Зрно Словесности у суботу 28. маја 2016. организује одлазак аутобусом из Новог Сада на „Крушедолска звона 2016“, крајишки црквено-народни свесрпски сабор који се одржава јубиларни 10. пут на Фрушкој гори код манастира Крушедол.

 

Полазак аутобуса је у 8.30 сати са великог паркинга преко пута Новосадског сајма. Повратак из Крушедола се очекује око 17 сати. Путовање је бесплатно.

крушедолска звона

ПРОГРАМ:

У манастирској цркви литургију и парастос за све Србе који су погинули и нестали током XX века с почетком у 9,30 сати служиће владика сремски Василије са свештенством сремске епархије

На позорници испред манастира одржаће се пригодан културно-уметнички програм. Програм представља смотру духа и народног стваралаштва изворних мушких и женских певачких група и више КУД која чувају и негују обичаје, фолклор и традицију завичаја. Међу осталим учесницима у програму ће учествовати и глумци Саша Пилиповић и Јелена и Ивана Жигон.

Крушедолску беседу на овом јубиларном сабору беседиће наш прослављени редитељ Емир Кустурица.

krušedolska zvona plakat

Овогодишње окупљање у Крушедолу има посебан значај с обзиром на то да се ове године навршава 530 година од доласка Бранковића у Срем, пет векова од смрти владике Максима оснивача овог манастира и 300 година од спаљивања моштију Светих Бранковића.

Овим годишњицама придружују се Крајишници са обележавањем 75-огодишњице од геноцида у Јасеновцу и других злочина на територији тадашње НДХ и 25-годишњице од почетка последњег грађанског рата.

Пријављивање путника на имејл адресу: [email protected]

или на телефоне 063/82-99-898 (после 16 сати) или 064/844-2556

Приредио: Велибор Михић, веб аутор