DROGA ILI LEK?

Ajahuaska (Ayahuasca) – napitak koji pripremaju šamani raznih plemena u Amazonu, sve više je poznat zapadnom čoveku prvenstveno zbog svog halucinogenog dejstva. Ovo mistično piće ispija se na posebnim ceremonijama predvođenim šamanima – ajoaskerima, majstorima ajahuaske.

 

Oni koji su ga probali govore o čudotvornim dejstvima ove biljke, neverovatnim vizijama koje vode korisnika u sam centar njegovog uma, pomažu mu da sagleda tamnu stranu sopstvene ličnosti i suoči se sa najdubljim strahovima svoga bića.

ajahuaska

Najneverovatnija stvar u vezi sa ajahuaskom je njena priprema. U džungli raste više od 250.000 raznovrsnih biljaka. Da biste pripremili napitak od ajahuaske, potrebne su vam dve: ajahuaska i čakruna (chacruna). I ne samo to, za napitak je potrebno da se ove dve biljke upotrebe u pravilnoj proporciji, kuvaju u određenoj količini vode i određeni broj sati. Jedino tako daju željeni efekat. Zato se i nameće logično pitanje: ko je plemenima u Amazonu otkrio ovu tajnu? Kako su iz mnoštva biljaka odabrali ove dve i pronikli u tajne njihove pripreme?

Zvanična nauka nema odgovor na ovo pitanje. Ako pitate urođenike Amazona, daće vam odgovore poput: „Biljke su nam kazale“ ili „Duhovi su nam rekli“. I ma koliko ovi odgovori izgledali primitivni, bolji su od onih koje zvanična nauka može da ponudi.

pravljenje ajahuaske

Ritual pravljenja ajahuaske

Da bi se ajahuaska pravilno ispijala, potrebno je najpre naći dobrog šamana. Zbog sve veće radoznalosti zapadnog čoveka i sve češćih poseta ovom delu sveta, ajahuaska polako postaje sve veći biznis. Pravih šamana ima, ali takođe i puno lažnih koji najčešće traže veće svote novca. Zato je najbolje pažljivo birati i naći čoveka koji je odrastao u džungli i kome su preci preneli ovo znanje, jer se ceremonija ajahuaske obično prenosila s kolena na koleno.

Pravi šaman teraće vas na rigoroznu pripremu pre ceremonije ispijanja. Dijeta kao rigorozna vrsta posta sastoji se u uzdržavanju od jake hrane, soli, šećera i bilo koje vrste seksualne aktivnosti. Traje desetak dana i za to vreme jede se neka vrsta krompira prokuvanog na vodi i pije isključivo voda. Takođe, poželjna je i neka vrsta razgovora sa biljkama, da onaj ko se priprema za ispijanje stane pored biljke i zamoli je za odgovore na ono što ga muči.

Odgovori najčešće dolaze kroz vizije. One nisu obavezan, ali jesu uobičajeni efekat ispijanja. Sve zavisi od organizma i doze koja se ispija. Dešava se da prvi put ne bude nikakvih vizija da bi prilikom sledećeg ispijanja one bile neverovatno intezivne.

poglavica

Domorodački poglavica

Ajahuaska se ispija na posebnim ceremonijama uz obavezno prisustvo šamana. Sedi se u uspravnom položaju, a svaki učesnik dobija kofu i rolnu toalet papira. Osim vizija, propratni efekti su povraćanje i dijareja, jer ajahuaska deluje dvostruko – pročišćava organizam od svih mogućih otrova, a istovremeno kroz vizije otkriva strahove i odgovore na pitanja koja muče čoveka, obično zakopane duboko unutar ljudskog uma.

Uz mistično pojanje koje u sebi sadrži elemente domorodačkih obreda i hrišćanstva, kao i zveket suvog lišća kojima pomaže prisutnima da uđu u trans, šaman do kasno u noć priziva duhove, moli ih da prisutnima pomognu i daju im odgovore koje traže. Zatim, svako od pristunih zaroni u svoj svet, duboko u sebe na radost ili užas onoga što će tu pronaći.

Ujutru, jedno je sigurno – iskustvo iz prethodne noći ostavlja efekat i menja čoveka na određen način, a na svakom konzumentu je da ga protumači i upotrebi u svom daljem životu. Ajahuaska se definitivno ne koristi poput neke halucinogene droge, iako poseduje jaka psihoaktivna dejstva. Takođe, ona se ne koristi ni kao tipičan tradicionalni lek za određene vrste bolesti. Ajahuaska se, zapravo, koristi kao biljka – vodič. Zbog toga se domoroci u Amazonu prema ovoj biljci odnose sa strahopoštovanjem. Za njih je ajahuaska najveći dar džungle!

Kratak video o biljci ajahuaski i mističnom napitku koji se od nje pravi pogledajte u VIDEO prilogu.

Autor: Predrag Rudović