STVARANJE ISLAMISTIČKE ELITE

Nekadašni reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić je u dokumentima austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka označen kao neko ko je svoj položaj koristio kako bi se „širila istina o genocidu nad bosanskim Muslimanima“.

 

Radio televizija Republike Srpske (RTRS) objavila je delove dokumenata austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka u kojem je kao idejni tvorac terorističke mreže u BiH označen Mustafa Cerić, tada imam Zagrebačke džamije, a kasnije reis ul ulema Islamske zajednice u BiH.

mustafa cerić

U dokumentima austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka, koje je RTRS objavio sinoć u svom drugom Dnevniku, postoje, kako se navodi, dokazi o tome kakve su uloge imali bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Cerić i brojne vođe islamističkih organizacija.

Navedeno je, naime, da je još u novembru 1992. godine pokrenut projekat žigosanja Srba kao genocidnog naroda, o čemu je Cerić, obavestio Aliju Izetbegovića, koji je od saudijskog kralja Fahda dobio 400 miliona američkih dolara, preneo je RTRS koji je objavio i listu telefonskih poziva između pripadnika odreda „El Mudžahedin“ sa vodećim svetskim teroristima.

Mustafa Cerić je, kako se navodi, još novembra 1992. organizuje međunarodnu konferenciju o zaštiti ljudskih prava u BiH sa sekretarijatom u Beču. Okuplja oko stotinu predstavnika iz više od trideset islamskih zemalja na čelu sa uglednim ličnostima iz islamskog sveta, kasnije vođama ekstremnih islamističkih organizacija.

U Izveštaju dotavljenom tadašnjem predsedniku Predsedništva BiH Aliji Izetbegoviću, čiji faksimil je objavljen na portalu RTRS, stoji da je cilj te konferencije bio da se muslimanski svet upozna sa ratnim stradanjima, posebno muslimana, te ulaganje napora da se hitno pomogne „pravedna borba u BiH“. A s tim u vezi je, kako se navodi, konferencija donela i 13 odluka.

Na Konferenciji je izabran Izvršni odbor i Sekretarijat, a za prvog predsednika tog odbora je izabran Cerić.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević tim povodom kaže da je Cerić koristeći moć te organizacije postao reis-ul-ulema, ali da se može i direktno dovesti u vezu sa prvim terorističkim napadima u BiH.

– Neposredno posle organizacije te međunarodne konferencije mi ćemo imati bukvalno prvi teroristički napada na Rijaset islamske zajednice, ubistvo četiri lica, ranjavanje sekretara Omerdića, ubistvo bivšeg zeta i unika reisa Hadžiavdića, naravno pošto je to vreme rata da će sve to biti pripisano srpskim zalutalim granatama – kaže Galijašević za RTRS.

Izvršni odbor novosnovane islamističke organizacije nakon prvog sastanka u Zagrebu, ponovo se sastaje u Džedi, Saudijskoj Arabiji.

Sa Cerićem na čelu, Salihom Šabićem ličnim izaslanikom muslimanskog lidera u BiH Alije Izetbegovića i poznatim islamskim učenjakom – šeik Muhamed al Gazalijem – dogovoreno je da cilj ove organizacije bude „širenje istine o genocidu nad bosanskim Muslimanima“.

Saudijski kralj Fahd, podržava Cerićev projekat sa 400 miliona američkih dolara, a sa po 20 miliona Katar i Emirati.

– Bitno je ukazati da je u oktobru 1992. godine na tri mesta pomenut počinjeni genocid prema bosanskim muslimanima iako do tada nismo imali nikakve ozbiljnije, ratne sukobe. Već se tada videlo da je projekat žigosanja Srba krenuo i da je to gurano sa najvišeg islamističkog nivoa – kaže Galijašević.

Ta islamistička elita je, prema njegovim rečima, pokrenula snažan lanac podrške i pritiska na terorističke grupe koje su za vreme rata počele da dolaze u BiH.

Među prvima je, podseća, došao Šeik Abdelaziz zvani Barbarosa – prvi komandant mudžahedina u BiH.

U dokumentu vojne obaveštajne ratne uprave tzv. Armije BiH – 3. Korpusa iz Zenice nalaze se brojevi telefona i faksova na koje članovi „El Mudžahedin“ šalju pošiljke.

Između ostalih tu su brojevi telefona Abu Musaba al – Zarkavija i Osame Bin Ladena.

Komunikacija je vođena putem telefona registrovanih u Britaniji, Italiji i Americi, naveo je RTRS.

Izvor: Tanjug.rs