BEOGRADSKA TORTA

Kao što se, na primer u Moskvi, sladoled jede i leti i zimi, tako se i ova beogradska torta jede u Beogradu u svim sezonama.

 

Međutim, naziv ove torte, ne znači da se ona konzumira samo u prestonici Srbije. Ne sumnjamo da će domaćice širom Balkana prepoznati kvalitet ove poslastice, pa je tako beogradska torta naša preporuka za ovu „slatku“ subotu.

beogradska torta

Sastojci:

ZA KORU: 8 belanaca, 70 g oštrog brašna, 6 žumanaca, 180 g šećera, 125 g oljuštenih mlevenih badema

ZA FIL: 10 žumanaca, 210 g šećera, 50 g mekog brašna, 2 kesice vanilin-šećera, 500 ml mleka, 250 g maslaca, 100 g čokolade za kuvanje, 100 g seckanih badema

Priprema:

Umutite čvrst sneg od belanaca i dodajte oštro brašno. Umutite žumanaca sa 180 šećera, sipajte mleven badem, pa sastavite sa snegom od belanaca i brašna. Smesu preručite u podmazan i brašnom posut kalup. Pečenu koru izvadite iz kalupa, ohladite i presecite na pola.

Za fil umutite žumanaca sa šećerom, sipajte meko brašno, vanilin šećer i 100 ml hladnog mleka da se dobije glatka smesa bez grudvica. Kad provri preostalo mleko, umešajte smesu od žumanaca i kuvajte dok se ne zgusne. Penasto umutite maslac i sastavite ga s ohlađenim kremom.

Nafilujte kore, prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite seckanim bademima.

Izvor: zena.blic.rs

Priredio: pf Velibor Mihić, veb autor