OD BOGA OSTALO ZA ČOVEKA

Crveno vino kao napitak mudrosti, ljubavi i istine, piće je bez kog se ne može zamisliti život od samog nastanka civilizacije. Uživanje u vinu donosi nam barem 15 razloga da taj ritual svakodnevno obnavljamo.

 

Naučnici sa Univerziteta Džordžtaun otkrili su nove dobrobiti resveratrola – polifenola koji se nalazi u koži crnog grožđa i bobičastim plodovima.

crveno vino

Crveno vino ublažava negativne učinke masne i slatke hrane na našim mišićima, kaže nova studija. Resveratrol je prirodni antioksidans koji utiče na prohodnost i fleksibilnost krvih sudova, a što je posebno značajno za zdravo funkcioniranje kardiovaskularnog sistema.

Taj biljni spoj blagotvorno deluje i na mozak, što su naučnici sa jednog drugog Univerziteta utvrdili još 2009. godine. Naime, dnevno uzimanje resveratrola značajno smanjuje naslage na mozgu (od 48 do 90 procenata), a koji inače doprinosi pojavi neuroloških bolesti poput Alchajmerove.

Vino američke vrste grožđa Vitis rotundifolia ujedno pomaže u smanjenju telesne težine, budući da sadrži elagičnu kiselinu koja sagoreva masti, usporava rast postojećih masnih ćelija i smanjuje nakupljanje masnoća u jetri.

Nakon što su nas naučnici ponovo uverili da je čaša crvenog vina dnevno zdrava, ovde se može razmatrati bar još 15 dobrih uticaja „pića bogova“ na ljudsko telo:

1. Smanjuje rizik od raka dojke

2 Povećava nivo dobrog HDL holesterola

3. Od njega se bolje spava

4. Smanjuje opasnost od karijesa

5. Povećava imunitet i smanjuje šanse za grip

6. Pomaže u redukciji kilograma

7. Smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

8. Pročišćava kožu

9. Pomaže u probavi

10. Pomaže da se dijabetes tipa 2 drži pod kontrolom

11. Odlično je sredstvo za opuštanje

12. Smanjuje rizik od depresije

13. Produžava život

14. Tera komarce od vas (ne bi bilo loše probati)

15. Sprečava gubitak pamćenja u starijem dobu

Ipak, dok uživate u dobroj kapljici ne zaboravite i na loše stvari koje previše alkoholnih pića čine jetri. Američki institut za prevenciju alkoholizma ženama savetuje da ne piju više od jedne čaše dnevno, dok su muškarci nešto komotniji i oni broj popijenih čaša na dnevnom nivou mogu da dupliraju.

Izvor: Zivim.hr