OBILAZAK SICILIJE KROZ LETOVANJE NA SICILIJI

Sicilija, najjužnija regija Italije, ostrvo Sunca i zemlja u kojoj se rodila mafija. Međutim, nemojte da vas poslednja asocijacija zavara, Sicilija je vrlo bezbedna destinacija za turiste uprkos čuvenoj Koza Nostri. Zato pogledajte šta sve Sicilija za letovanje može da ponudi i otkrije o Mediteranu.

Obilazak Sicilije kroz letovanje na Mediteranu u Italiji

Iako je zapravo Sicilija najveća regija u Italiji, neverovatan je broj odnosno spoj kultura na tako malom prostoru, sa čijom istorijom se možete upoznati kroz obilazak kulturnih i istorijskih znamenitosti tokom letovanja.

Međutim, to i nije čudo ako se uzme da je ovo ostrvo četvrto najveće u Evropi, i da se nalazi na tako dobroj poziciji. Na svega 15ak km od kopnenog dela Italije, smeštena između Tirenskog mora na koje izlazi severna strana Sicilije sa svojim glavnim gradom Palermom, zatim Sredozemnog mora na jugozapadu i Jonskog mora na istoku ostrva, Sicilija je srce Mediterana. Pored toga što se geografski zaista nalazi u srcu Sredozemlja, ona i oslikava sve ono što Mediteran pruža. Prelepu mediteransku klimu koja na savršen način utiče na bujnu prirodu Sicilije od vulkana Etna, preko prostranih vinograda i maslinjaka na padinama zelenih brda pa sve do obala Sicilije, tj. najlepših plaža na Siciliji na kojima se možete okupati u pauzama upoznavanja sa lokalnom kulturom.

Dolazak na Siciliju iskrcavanjem sa trajekta u Mesini, nakon vožnje kroz Italiju uz usputno razgledanje Rima, stvara osećaj kao da polako prelazite u neki totalno drugi svet.

Šta obići na Siciliji?

Četiri su kategorije na koje se mogu podeliti stavke koje morate videti i probati na Siciliji, ako odete na letnji odmor uz aranžman BalkanFun leto Sicilija bus.

Kulturne i istorijske znamenitosti na Siciliji

Kada se odlučite za neko putovanje, često se postavlja pitanje šta obići na tom mestu, i odakle početi. Što se tiče Sicilije, pravo pitanje bi bilo: „Kako da posetimo sve što Sicilija nudi?“. Njeno bogato istorijsko nasleđe duguje, multikulturalnosti i značaju koje je u istoriji imalo, jer je dugo bila mesto oko kog su se borile različite civilizacije, imperije i kulture. Imajući to u vidu, jasno je zašto je kulturno nasleđe prošarano grčkim, arapskim, normanskim i španskim uticajem uz nezaobilaznu romansku kulturu.

Najveći gradovi na Siciliji (Palermo, Katanija i Sirakuza) su istorijski i kulturni centri, od kojih je najveći među njima, Palermo, lociran na severozapadnom delu obale Sicilije. Palermo kao glavni grad Sicilije, sadrži i najveći broj kulturnih zdanja od kojih se moraju posetiti Kraljevska palata koja je danas sedište Regionalnog parlamenta Sicilije, a koja se zove i „Palata Normana“ zbog toga što su je tokom svoje vladavine, Normani, namenili kraljevima; pored ove tu su još mnoge druge palate, ali i katedrale poput Gradske katedrale u Palermu koja je takođe menjala svoje namene od džamije do katoličke crkve, a u kojoj se nalazi Kapela Palatina u kojoj se mogu videti mozaici iz 12. veka.

Uz pozorišta Politeama i Masimo (u kom je snimljna i scena filma „Kum“) i prelepu ulicu Vittorio Emanuele sa crkvom Sv. Katalda, palatom Abatelis i manastirom San Đovani delji Eremiti. Izuzetno značajni gradovi, Katanija i Sirakuza, locirani su na istoku ostrva, do kojih se od Palerma može stići kretanjem ka jugozapadu, obilaženjem ostrva, i prolaženjem kroz značajna manja mesta, pa tako i mesto Agriđendo koje se još naziva i „Dolina hramova“.

Katanija i Sarakuza imaju zajedničku karakteristiku da su oba grada, stari delovi stavljeni pod UNESCO zaštitu, i da oba pored antičkih i arheoloških znamenitosti, krasi barokni stil gradnje i umetnosti. U Sirakuzi, koja je bila najznačajniji  grad starogrčke sicilijanske kolonije, zaista vredi videti tvrđavu Castello Maniace koja se nalazi na ostrvcetu Ortigia, a koja je nazvana po vizantijskom generalu. Uz određena arheološka nalazišta svakako je značajno Pantalika Nekropolis (grobnica sa hiljadama grobova u kamenu). Najveći broj umetničkih dela na gradskim trgovima predstavljaju fontane sa najpoznatijom, Slonovom fontanom. Još neki značajni objekti su i Crkva Sv. Nikole, Benediktski manastir kao i arheološka nalazišta iz antičkog doba kao što su Starogrčko pozorište, Hironov oltar i Rimski amfiteatar.

Unutrašnjost i priroda Sicilije

Izlet na vulkan Etnu kroz leto na Siciliji

Svakako najveće čudo prirode jeste vulkan Etna, kao poslednji aktivni vulkan u Evropi, a ujedno i najviši sa visinom od preko 3000m. Poseta Etni je prosto obavezna, pa obvezno ubeležite dan za fakultativni izlet do Etne. Takođe na istočnoj strani Sicilije, valjalo bi posetiti pećine u blizini Katanije, Orecchio di Dionisio odnosno „Dioniziovo uvo“ i Grotta Dei Cordari.

Pored prelepih vinograda i unutrašnjosti ostrva svakako treba videti i neka od autentičnih seoca i osetiti kako život teče dalje od obala mora. Ako ovu opciju pomešate i sa legendarnim filmom „Kum“, možete posetiti selo Korleone koje je dalo inspiraciju Fransisu Kopoli za snimanje Kuma, i u kome je film i snimljen uz „Muzej mafije“, kao i mesto Savoca i čuveni bar „Vitelli“ koji je star preko 200. godina, a takođe je mesto gde su neke scene iz „Kuma“ snimljene. Na drugoj strani ostrva, su i mesta Erice i Marsala poznata po vinogradima, i slatkom dezertnom vinu Marsala, a u blizini prirodnog rezervata Stagnone

Plaže na Siciliji

san-vito-lo-capo-plaza-sicilija-sever-letovanje

Brojne su plaže na Siciliji koje treba obići, a od kojih je svaka karakteristična na svoj način i prosto poziva na kupanje i odmor od istraživanja gradskih sredina Sicilije. Krećući se od zapada ka istoku preko severnog dela ostrva, od Tirenskog ka Jonskom moru, verovatno najpoznatije plaže na Siciliji su: San Vito Lo Kapo, Skopelo, Mondelo, Čefalo, Kapo d’ Orlando, Kapo Kalava, Marinello; a onda u oblasti Taormina i južnije, na Jonsko more izlaze: Letojani, Đardini Naksos, Lido Mazzaro, La Plaja, Fiumefredo i mnoge, mnoge druge.

Lokalna kuhinja

„Dobri ljudi su tamo gde se dobro jede.“, ne toliko poznata i proverena izreka, ali vrlo često istinita, upravo važi za Siciliju. Italijanska kuhinja je nadaleko poznata, međutim sicilijanska kuhinja kao varijacija italijanske kuhinje, nastala pod uticajem 4, 5 različitih kultura i ukusa je nešto sasvim drugo. Zahvaljujući narodima koji su naseljavali Siciliju kroz istoriju, i donosili ponešto iz svojih krajeva, nastala je posve unikatna, i što je najbitnije ukusna hrana. Sicilijanski karakter kuhinje je nastao pod uticajem siromašnih domaćinstava, koji su jednostavno morali da se hrane i snalaze onime što im je dato. A upravo to je najčešće i najbolje kada se radi o vraćanju zdravoj ishrani, pa je tako uz jako puno povrća, sireva i maslinovog ulja, uz obilje ribe, sicilijanska hrana prava zdrava mediteranska poslastica.

pasta-alla-norma-testenina-sicilijanska-kuhinja

U brojnim tavernama i restoranima u velikim gradovima ili manjim ribarskim mestima, obavezno morate probati najpoznatija tradicionalna sicilijanska jela, kao što su Parmigiana od patlidžana (melanzane parmigiana), Arancini, Pasta Alla Norma i još mnoga druga jela uz tradicionalne dezerte kao što su Cannoli, torta Cassata, sicilijanski kolač od sira i drugo. Kako to u Italiji neizbežno ide, uz obroke se pije vino, upravo na Siciliji se proizvodi jedno od najpoznatijih svetskih dezertnih vina, Marsala, u mestu po kom je i dobilo ime, i koje smo pomenuli kao opciju za obilazak tokom letovanja na Siciliji.

Sicilija nudi sve ovo i više od toga. Teško je spakovati Siciliju u jednu priču, jednu stranu ili jednu atrakciju. Sicilija je život koji treba iskusiti u celosti.