I PAPAGAJ IMA SVOJ DAN

Oni su neverovatno druželjubivi, inteligentni, zabavni, mogi biti jednobojni ili šareni. Ono što najviše zadivljuje kod njih je sposobnost da oponašaju ljudski glas. Zvanično 31. maj, u svetu je proglašen kao njihov dan – DAN PAPAGAJA.

 

Njihova sposobnost oponašanja glasova nije samo za divljenje, već može da posluži i kao motiv za priču. Prenosimo dirljivi odlomak koji govori o poreklu jednog „VOLIM TE“, izgovorenog iz grla šarenog ljubimca malene Beatris.

dan papagaja

“Glavna junakinja je devojčica po imenu Beatris koja je ostala bez majke, a otac nikad nije kod kuće zbog posla. Posle smrti svoje supruge, postao je povučen i zapostavljao svoju kćer  koja je rasla kao usamljena i tužna devojčica. U školi je zovu Čudnatris jer nikad ne želi da se igra sa svojim drugarima.

Svako jutro doručkuje u tišini sa svojim tatom, koji, pošto pogleda vesti, izlazi trčeći u kancelariju. Radi do kasno, a kad se vrati kući,  Beatris već spava.

Devojčica se pita da li je tata voli ili je došla, na ovaj svet, slučajno. Ne prašta mu što je nikad  ne grli, ne ljubi, niti joj govori lepe reči. Ili je veoma stidljiv kao ona, ili ga samo interesuje da li je uradila domaći i da li nosi sendvič za doručak.

A onda, jednog dana

Za Beatris je svaki dan isti sve dok se, jednog jutra, ne pojavi jedan papagaj na žici za rublje  koja ide do njene sobe. Papagaj uleti u kuću i devojčica moli oca da joj dozvoli da ga zadrži.

Koliko hladan, toliko i brižljiv, otac žuri da kupi kavez i dozvoljava devojčici da drži papagaja u svojoj sobi. Ovaj počinje da ponavlja reči kojima ga ona uči svakog popodneva pošto se vrati iz škole.

Međutim…

Međutim, jednog dana, papagaj priređuje nešto neverovatno. Čim se Beatris probudi, on joj kaže :

“Volim te!”

Devojčica se veoma iznenadi i pretpostavlja da je čuo tu rečenicu u nekoj sapunici kod nekog komšije koji često gleda televiziju.

Kad joj sledećeg jutra papagaj ponovo kaže: “Volim te!”, veoma se začudi jer je sigurna da ga nije učila tim rečima.

A kad i trećeg jutra papagaj ponovi: “Volim te!”, Beatris počinje da istražuje. Osim tog, čini joj se veoma čudno što joj izjavljuje ljubav samo ujutru jer ostatak dana ponavlja stvari kojima ga ona uči.

Razlog?!

Pre nego što njen otac ode u kancelariju, tog jutra, Beatris trči da mu objasni tu misteriju u slučaju da mu padne na pamet neko objašnjenje.

Kao odgovor, čovek počinje da nagađa i žuri da izađe iz kuće s novčanikom. Odjednom, Beatris sve shvata i počinje da plače, ali od sreće.

Shvatila je – da njen papagaj svako jutro ponavlja ono što čuje uveče: ono što izgovara njen otac kad uđe u njenu sobu dok ona spava.“

Iz knjige: „Najlepše mesto na svetu je ovde“, Fransesk Miraljes i Kare Santos

Priredio: pr. Velibor Mihić, veb autor