KRATKO TRAJU, MNOGO ZNAČE

Dug boravak ispred kompjutera zahteva obavezan odmor očiju, kojem najčešće ne pribegavamo. Neka od deset jednostavih kratkih vežbi pomoći će nam da odmorimo oči od napora.

 

Neretko se dešava da, sedeći dugo ispred ekrana računara, potpuno zaboravimo da je neophodno odmoriti oči od napora koji iziskuje gledanje u monitor. Takođe, dešava se i to da se vrlo često zadubimo u neki tekst, zaboravljajući da trepćemo.

odmor očiju

Zbog ovoga nam se oči suše, a vid kvari. Ipak, postoje vežbe koje su lagane, a njima se svakodnevno može doprineti poboljšanju vida.

1. Trepćite dva minuta. Ova vežba pomaže da regulišete krvnu cirkulaciju u oku.

2. Kružite glavom dok gledate napred. Prvo sa desna na levo, a onda od gore ka dole. Ovo takođe povećava krvnu cirkulaciju u očima.

3. Pogledajte na desno, onda polako na levo. Onda isto uradite u suprotnom pravcu.

4. Zatvorite oči i opustite se. Za mrak se veruje da jača fotoreceptorne ćelije u očima, što pomaže da se održi dobar vid.

5. Pomerajte svoj pogled u različtim pravcima. Pogledajte desno pa levo, gore pa dole, pogledom kružite pa pravite osmicu.

6. Zatvorite oči čvrsto na 5 sekundi, onda ih otvorite. Uradite to sedam puta. Ova vežba pomaže da odmorite očne mišiće i poboljšate krvnu cirkulaciju u očima.

7. Lagano pritiskajte slepoočnice prstima na dve sekunde. Ponovite četiri ili pet puta. Ova vežba poboljšava protok intraokularnih fluida.

8. Držite oči otvorene, i pogledom crtajte jednostavne geometrijske figure. Onda pređite na komplikovanije oblike.

9. Zatvorite oči i polako pomerajte očne jabučice gore i dole. Ponavljajte ovo pet do deset puta.

10. Stanite blizu prozora i fokusirajte pogled na nešto što je veoma blizu vašem licu. A onda na nešto što je najudaljenije prozoru. Ponovite vežbu 10 puta.

Izvor: Bizlife.rs