FRITATA SA PRAZILUKOM I SLANINOM

Fritata je jelo koje potiče iz Italije i bazirano je uglavnom na jajima, siru, mesu i povrću. Vremenom, širom Evrope postala je popularna jednostavnija verzija fritate pod nazivom koji nam je svima poznat, a to je omlet.

fritata

Sastojci:

4 kriške slanine
pola kašike ulja
1 srednji praziluk
6 jaja
120 ml slatke pavlake
2 kašike kisele pavlake
prstohvat soli
prstohvat mlevenog bibera
1 kašičica majčine dušice ili timijana

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Praziluk očistiti, dobro oprati pod mlazom vode i sitno iseckati. Slaninu iseći na komade.

U velikom tiganju na malo ulja propržiti slaninu da bude hrskava. Proprženu slaninu uzeti iz tiganja i odložiti je u posudu obloženu papirnim ubrusom. Iz tiganja odliti višak ulja, zatim dodati isečen praziluk i pržiti uz povremeno mešanje dok ne izbledi i omekša.

U posudi ulupati jaja i prvo ih treba dobro umutiti ručno, a zatim pomešati sa pavlakom. Po ukusu začiniti solju i biberom.

Sjediniti ovu smesu sa proprženim prazilukom. Nakon sjedinjavanja, smesu posuti komadima slanine i majčine dušice ili timijana. Ne mešati. Fritatu peći na srednjoj temperaturi oko 3 minuta da se na donjoj strani zapekne, a onda se tiganj ubaci u prethodno zagrejanu rernu na 10 minuta do 12 minuta.

Kada fritata na vrhu lepog porumeni, uzeti tiganj iz rerne. Servirati na veći tanjir ili na drvenoj tabli i iseći na komade. Servirati sa hlebom ili tostom.

Prijatno!