UHVAĆEN TRENUTAK ZLA

Fotografija je snimljena tokom sastanka Lige naroda. U septembru 1933. godine, fotograf “Life” magazina Alfred Ajzenštat uhvatio je ovaj pogled pun mržnje ministra nacističke Nemačke Jozefa Gebelsa. Njegovo raspoloženje za fotografisanje naglo se promenilo kada je saznao ko stoji iza objektiva.

 

Ajzenštat, inače Jevrejin rođen u Nemačkoj, otputovao je u Ženevu da fotografijama dokumentuje ovaj događaj. Ministar propagande u nacističkoj Nemačkoj Jozef Gebels pozirao je za fotografe, osmehujući se kako bi na slikama ispao ljubazan i fin.

pogled pun mržnje

Raspoloženi Gebels (levo) i ledeni pogled upućen objektivu posle saznanja imena fotografa (desno)

Međutim, takav je bio sve do trenutka kada je saznao da se iza jednog od objektiva nalazi fotograf koji je pripadao njemu omraženoj naciji. Prišao mu je da ga fotografiše i večno zabeležio Gebelsov pogled pun mržnje.

jozef gebels

Pogled koji govori više od reči: Jozef Gebels

Lice jednog od najbližih i najodanijih Hitlerovih saradnika, ozloglašenog Jozefa Gebelsa, odjednom se smrklo. U početku, on nije znao da je čovek koji želi da ga fotografiše u stvari nemački Jevrejin, pa je Gebels kao i drugim fotografima udovoljavao zahtevima, pokazavši se veoma prijatnim, čak i veselim.

Nedugo zatim tokom fotografisanja, do Gebelsa je došla informacija da je fotograf koji hoće da ga uslika Jevrejin, što je drastično promenilo njegovo dotadašnje držanje.

Ajzenštat je prišao Gebelsu i zamolio ga za portret, međutim, umesto do tada nasmejanog ministra, fotograf je naišao na njegovo mrko lice. Ipak, Ajzenštat je škljocnuo aparatom i nastala je ova fotografija na kojoj se vide Gebelsove oči pune mržnje, koje manifestuju gotovo opipljivo neprijateljstvo prema Jevrejima.

Kako je Gebels saznao ime fotografa? To niko ne može pouzdano da kaže, ali je pretpostavka da je prezime ono što ga je odalo, jer je Ajzenštat izrazito jevrejsko prezime.

U knjizi “Ajzenštat i Ajzenštat: autoportret” iz 1985. godine, tada 87-godišnji fotograf govori o tome kako je došlo do fotografisanja Gebelsa.

“Zatekao sam ga kako sedi sam za stolom na rasklapanje, na travnjaku ispred hotela. Fotografisao sam ga iz daljine bez njegovog znanja. Kasnije sam ga našao za tim istim stolom okruženog pomoćnicima i telohraniteljima. Gebels je izgledao tako mali, a njegovi telohranitelji ogromni. Prišao sam blizu i fotografisao ga. Bilo je strašno. Pogledao me izrazom punim mržnje. Rezultat je, međutim, bio mnogo jači od puke fotografije. Pogledao me je mrskim očima i rekao da se gubim! Ali, nisam otišao. Kad imam kameru u ruci ja ne znam za strah!”

Izvor: Rarehistoricalphotos.com