GDE NESTADE, A BILA JE TU…

Svako od nas se bar jednom u životu susreo sa tzv. misterijom nestale čarape, odnosno da svesno ne može da objasni gde se u hrpi veša nalazi jedna čarapa ili čak čitav par.

 

Ta dilema može da se javi ili prilikom pranja veša, gde iz bubnja izvadimo neparan broj čarapa ili je jednostavno reč o neobjašnjivom gubljenju čarapa. Slede objašnjenja!

nestale čarape

Kada je reč o nestaloj čarapi za koju smo sigurni da je završila na pranju u veš mašini, ova misterija je rešena.

Neimenovani „genije“, već izmučen stalnom nevericom da iz mašine pune opranog veša izvadi manji broj čarapa nego što je u nju ubacio, dosetio se da bi najprihvatljivije bilo objašnjenje da mašina prosto proguta čarapu!

I nije bio daleko od tog „otkrića“. Naime, iz snimka se jasno vidi kako čarapa vrlo lako „zaluta“ u veš mašini.

https://www.youtube.com/watch?v=36CWG7SB99g

Iz priloženog je očigledno kako čarapa tokom pranja sklizne u prostor ispod bubnja veš mašine dok je ona u pogonu. Deluje neverovatno, ali i ne tako nerealno objašnjenje.

Prema istraživanjima, prosečan čovek nevezano za pranje u veš mašini, za vreme svog života izgubi više od 1.200 čarapa, pa su psiholog dr Sajmon Mur i statističar Džef Elis odlučili da otkriju gde nestaju sve te čarape.

Zaključili su sledeće i izveli formulu: (L(p x f) + C(t x s)) – (P x A)

Što će reći – verovatnoća gubljenja čarapa zavisi od količine veša koji se pere u mašini, složenosti programa pranja, od čega se oduzima nivo pažnje koja se posvećuje zadatku, pomnoženo sa stavom osobe prema pranju veša.

„Jednostavnijim rečnikom, raznovrsnost veša i vaše obraćanje pažnje na sitnice tokom pranja najvažniji su faktori koji doprinose gubljenju čarapa“, kažu naučnici.

Ipak, i dalje ostaje pitanje gde sve te silne čarape nestanu? Prema istraživanju, one najčešće padnu iza radijatora ili ispod nameštaja, a da to i ne primetimo. Takođe, nestale čarape završe u vešu druge boje i tako se razdvoje od svoje „čarape bliznakinje“.

Objašnjenja su raznovrsna i realna, tako da nam ništa drugo ne preostaje nego da ih imamo na umu čim nam se dogodi ovakav „slučaj nestanka“.