OTVORENO POKAZATI BLISKOST

Zagrljaji i moć grljenja, kao i maženje sa dragim osobama ili kućnim ljubimcima, mogu da unaprede naše zdravlje. Oksitocin kao hormon sreće i ljubavi ima efekte drugačije od ostalih hormona – direktno menja naše ponašanje prema drugima i promoviše različite oblike vezanosti.

 

Dodir je postao nešto neobično u savremenom društvu, uz mogući izuzetak između članova porodice i ljubavnih partnera. Međutim, dodir je jedan od najjačih načina stvaranja i produbljivanja veza sa drugim živim bićima, bilo da su ljudi, životinje ili biljke.

moć grljenja

Da li ste znali da postoji direktan fiziološki odgovor koji vodi iz zagrljaja i maženja u bolje zdravlje? Veza je hormon oksitocin, poznat i kao hormon poverenja, ljubavi i sreće.

Fiziološki, poznato je da oksitocin igra ključnu ulogu u porođaju i kod dojenja, kao i kod orgazma. Međutim, njegovi najintrigantniji efekti su ono što ga odvaja od mnogih drugih hormona, jer oksitocin direktno menja ponašanje organizma prema drugim organizmima. On promoviše različite oblike vezanosti, od prijateljstva, pa do seksualne privlačnosti, čak i roditeljske ljubavi. Njegova aktivacija čini da se smanji stres i unapredi zdravlje.

Zbog toga ne iznenađuje činjenica da je jedan od najpouzdanijih načina oslobađanja oksitocina je da se primi “dodir ljubavi”, u vidu grljenja i maženja.

Kada se mazite sa nekim, to pomaže da budete udaljeni od svojih svakodnevnih napornih obaveza i sasvim fokusirani na prisnost sa drugom osobom ili ljubimcem. Za roditelje je posebno važno da maženje potpomaže i rast dece, a oksitocin oslobođen iz maženja pomaže majkama i da doje efikasnije.

Maženjem se unapređuje i emotivno i fizičko kroz poboljšanjem odnosa sa nekim drugim. Dodir je postao nešto neobično u savremenom društvu, uz mogući izuzetak između članova porodice i ljubavnih partnera. Međutim, dodir je jedan od najjačih načina stvaranja i produbljivanja veza sa drugim živim bićima, bilo da su ljudi, životinje ili biljke. Stvaranje jake veze sa drugima znači da ste na dobrom putu do dobrog zdravlja i dugog života.

Studije su pokazale da oksitocin direktno može da unapredi vaš imuni sistem povećanjem nivoa drugih hormona koji se bore protiv infekcije u telu. Ali, on ima i veliki broj indirektnih koristi.

Oksitocin smanjuje nivo bola i ukupan stres u telu tako što se direktno suprotstavlja efektima kortizola kao hormona stresa. Kortizol i drugi hormoni stresa direktno pritiskaju imuni sistem, a oksitocin na ovaj način obnavlja telo da balansira i jača mu imunu aktivnost. Takođe, oksitocin promoviše i bolje spavanje, što dovodi do boljeg imunog sistema, i direktno i indirektno (opet, smanjenjem nivoa hormona stresa).

Ne dešava se da samo imuni sistem ima koristi od oksitocina. Bolje spavanje i manje stresa znači i manje upala, manje slobodnih radikala u organizmu, kao i manji rizik od hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti.

Značajno je i to da oksitocin dokazano smanjuje želju za drogom i hranom povećavajući osećaj zadovoljstva, a smanjujući nezadovoljstvo. Uz ovo, oksitocin se pokazao odličnim u tretmanima neuroloških poremećaja kao što su autizam, demencija i šizofrenija.

Izvor: Naturalnews.com