BISER CRNE GORE I HERCEGOVINE – REKA TARA

Rafting Tarom svake godine privlači veliki broj stranih turista na granicu Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji najčešće dođu zbog uzbuđenja, a pritom se zaljube u prirodu. Domaći turisti takođe odlaze na rafting kroz Kanjon reke Tare, ali šta je to što reka Tara zapravo nudi i zbog čega je njena priroda tako uzbudljiva?

Kanjon reke Tare, priroda, vegetacija i životinjske vrste

Fantastična priroda i krajolik toka reke Tare

Tara je ime planine u Srbiji, ali i ime najuzbudljivije reke koja izvire u Crnoj Gori, a završava se u Republici Srpskoj. Ovaj put je reč upravo o reci Tari koja ugošćuje veliki broj turista i sportista svake godine, koji žele da isprobaju kako izgleda rafting tj. spust niz reku Taru, a koju uzbudljivom čine brojni brzaci, prelazi i rečne kaskade. To je primarni razlog dolaska na ove prostore, na jednodnevne, dvodnevne ili  višednevne aranžmane za rafting, međutim priroda ovih prostora je ono zbog čega se zaljube u krivine reke Tare.

Kanjon reke Tare je dugačak oko 150 kilometara i svojim odlikama varira od dela do dela, negde je reka Tara nešto mirnija, te se može čuti fantastična priroda strmih padina okolnih planina koje su prekrivrene bujnom vegetacijom, dok se u nekim delovima uzbuđenje podiže samo šumom koji stvara brza Tara, pogotovo tokom prolećnih meseci kada se sneg topi, a nivo reke podiže, čineći je bržom, uzbudljivijom i divljom. Sve ono što adrenalinski ljubitelji vole. Ono što je posebno zanimljivo jeste to da je kanjon reke Tare zapravo najdublji kanjon u Evropi, a drugi po dubini u svetu. Rafting na brzim rekama je moguć na različitim svetskim destinacijama, ipak užitak koji pruža rafting Tarom je nešto što se ne može naći bilo gde. Ovakva priroda i endemske biljne vrste koje postoje samo u ovim krajevima su ono što svetski turisti dolaze da vide, a što nažalost domaći turisti umeju da previde, a što im se pritom nalazi na par sati vožnje od kuće.

Ulaskom u Bosnu i Hercegovinu tara postaje sve brža i interesantnija za rafting, pa sve one slike koje možete videti na Internetu, uzbuđenih ljudi koji vrište i pokušavaju da obuzdaju čamac, su najčešće uslikane upravo tu, u poslednjih 40ak kilometra toka reke Tare.

Reka Tara potpada pod Nacionalni park Durmitor, te je posebna zaštita namenjena upravo njoj, čija je voda toliko čista da se može piti direktno iz toka reke.

Biljne i životinjske vrste u predelu reke Tare

Endemske vrste biljaka koje se mogu zateći u ovim krajevima, pogotovo u okolini Nacionalnog parka Durmitor, jesu Tarski zvončić, Crnogorski zvončić, Nikolina ljubičica, Siparska hajdučica, Mlađa, Durmitorska Divizma i mnoge druge.

Most na Đurđevića Tari, reka Tara u Crnoj Gori

Životinjskih vrsta pri toku reke Tare ili na okolnim planinama zaista ima mnogo, a posebno je poznat ogroman broj različitih vrsta dnevnih leptira, njih preko 130, koji su doduše najprimetniji na višim delovima planine Durmitor, dok je sama reka Tara dom za vidre, koje definitivno spadaju u raritete ovih prostora. Pored vidra, rekom Tarom plivaju brojne vrste riba kao što su: pastrmka, mladica, lipljen. Kanjon reke Tare svakodnevno nadleću brojne vrste ptica kao što su Suri orao, Soko, Veliki tetreb, Beloglavi Sup i mnogi drugi. Sisari koji se mogu zateći u ovim krajevima su uvek interesantni medved, pogotovo od ove godine nakon filma Povratnik sa Leonardom di Kaprijom, zatim vuk, lisica, kuna, divokoza nešto više na planini itd.

Rafting and canyoning i druge aktivnosti koje prirodu Tare čine još uzbudljivijom

Kao što se može uopšte zaključiti kada znate kako izgleda nemirni reljef ovih krajeva Balkana, posebno na samoj granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, boravak u prirodi nije namenjen isključivo ležanju na nekom lepom proplanku u hladu i uživanju u zvukovima i mirisima. Ovde se dolazi na aktivan odmor, za upijanje svega što priroda može da ponudi, za otkrivanje svake njene krivine, kanjona i kamenčića u reci. Upravo ovde se organizuju najuzbudljivije aktivnosti koje se mogu obaviti u prirodi.

Brzaci reka Tara rafting, Crna Gora i Bosna i Hercegovina

Tara rafting aranžmani, kako se to popularno na engleskom kaže, su perfektna kombinacija ako volite reku, njen šum i brzake. Brojni su klubovi koji organizuju rafting Tarom a podrazumeva se spust niz reku u posebnom gumenom čamcu za rafting, uz profesionalne skipere koji su tu da objasve sve što može da zanima početnike, ali i one koji se raftingom bave već dugo. Međutim, upravo je kanjoning ta zanimljva disciplina koja je kao stvorena za one koji žele još bliže da upoznaju reku, obronke kanjona kao i druge manje kanjone u blizini reke Tare. Neki od tih kanjona su toliko uski da ćete morati bukvalno da se provučete kroz njih, a kanjoning u globalu podrazumeva otkrivanje kanjona, plivanje u reci, skakanje sa litica, naravno tamo gde je to bezbedno, i uz pratnju profesionalaca.

Pored ove dve aktivnosti, i fantastičnog pešačenja i planinarenja koje se popularno zove hiking i trekking a koje je moguće kroz najrazličitije predele ovih krajeva, između ostalog i kroz Durmitor ili Maglić u Bosni, kanjon reke Tare, pruža još jednu zanimljivu aktivnost. U pitanju je Zip-line tj. prelazak putem kanapa / sajle sa jednog kraja kanjona na drugi, i to iznad fantastičnog prizora kakav pruža most na Đurđevića Tari.

Vreme je da svi turisti sa naših prostora, ponovo otkriju lepote Balkana i onoga zbog čega su se naši preci zapravo i smestili ovde i pronašli svoj dom. Još ako se te prirodne lepote začine nekom od pomenutih aktivnosti, odmor je potpun, bez sumnje.