ORGANIZAM ĆE NAM BITI ZAHVALAN

Hrana koja ima negativne kalorije ne postoji i zbog toga se ovaj termin zapravo pogrešno upotrebljava. Nema hrane u našem okruženju u bilo kom obliku, a da ona ne sadrži kalorije. Svaka hrana ima izvestan broj kalorija, neka više, a neka manje. Ali, šta suštinski predstavljaju namirnice koje imaju tzv. nula kalorija?!

 

Jednostavno, određene namirnice kada se pojedu, od tela zahtevaju više energije da bi bile svarene nego kalorija koje sadrže. Hrana sa negativnim kalorijama predstavlja dobrobit ishrani, kao i mogućnost da se njenim jednostavnim konzumiranjem izgube kilogrami i reguliše telesna težina.

negativne kalorije

Dijeta negativne kalorije, tj. negativna dijeta zasniva se na ideji da su određene vrste hrane, uglavnom biljke, teške za varenje zbog njihovog ćelijskog sastava, konkretno celuloze. Sve što čovek radi – spava, diše, trepće očima – sve to zahteva određenu količinu energije, a ni uzimanje hrane nije izuzetak. Ova energija stvorena je sagorevanjem kalorija.

Naše telo zahteva u proseku 150-250 kalorija za varenje hrane, u zavisnosti od težine, pola i nivoa fizičke aktivnosti. Ako jedete nešto što ima kalorijski sadržaj 100 kalorija, vi ćete zapravo sagoreti više kalorija nego što unesete. Jer negativna kalorijska hrana, da bi bila svarena zahtevaće od našeg tela više od prosečnih 150-250 kalorija.

U namirnice koje imaju negativne kalorije ubrajaju se jabuke, celer, borovnica, cvekla, špargla, zeleni kupus, spanać, narandže, jagode, grejpfrut, beli luk… Ovde se lista ovakve hrane ne završava, ali postoje mnoge knjige i recepti koji kroz dijetu preporučuju ovakvu vrstu hrane.

Ipak, teorija da hrana negativne kalorije pomaže da se izgubi na težini jednostavnom ishranom u poslednje vreme je pod oštrom kritikom, kao i većina dijeta koje se nude, a koje se često ne ostvaruju. Glavna kritika je da se ispostavlja kako svako od nas može jesti ovu hranu u neograničenim količinama, a da se ne dobije ništa na težini. Ne postoji ubedljiv dokaz da negativna kalorijska ishrana funkcioniše na predviđeni način.

Međutim, potvrđeno je tvrdnja da konzumiranje ovakve vrste hrane pomaže u mršavljenju. Svakako treba pomenuti da, bez obzira na to da li ova dijeta pomaže u slabljenju, namirnice koje imaju negativne kalorije prepune su vitamina i minerala. Mnoge od njih sadrže antioksidante i neke od njih, sasvim sigurno, sprečavaju mnoge bolesti.

Lakše ćete zapamtiti koja hrana ima negativne kalorije uz pomoć ove slike na kojoj su prikazane namirnice poređane po boji u spektru od ljubičaste do crvene.

namirnice minus kalorije