MLADOŽENJI JE „SPASLA“ ŽIVOT

Sentimentalna, ratna priča o herojstvu ovog puta ima dirljiv epilog. Na izričit zahtev mladoženje, venčanica za njegovu mladu sašivena je od materijala kojim se on ugrejao tokom jedne hladne noći i koji ga je spasao prilikom izvlačenja iz bombardera.

 

Venčanica bi trebalo da bude nešto više od obične bele haljine i da ispunjava određenu sentimentalnu vrednost. Postoje i one venčanice koje ne samo da imaju ogroman sentiment iza sebe, već i priču koja, na naizgled običnu venčanicu, baca poseban sjaj.

Priča o jednoj venčanici vodi u 1944. godinu. Tokom poslednjih godina Drugog svetskog rata, mladi američki pilot, major Klod Hensinger, upravo se vratio sa svojom posadom iz japanskog grada Javate, jer se motor njihovog bombardera B-29 zapalio. Pilot Hensinger i posada bili su primorani da se izvuku iz bombardera.

priča o jednoj venčanici

Klod i Rut Hensinger na dan venčanja 1947. godine

Bila je noć kada se major Hensinger i njegova ekipa izvukla. Prizemljenje je bilo teško – sleteli su na stene, ali su na svu sreću pretrpeli samo lakše povrede. Noć je bila hladna i Hensinger je morao da koristi padobran kao jastuk i ćebe te noći. Uz malo sreće, sledećeg jutra je jedan Kinez celu posadu izveo na sigurno.

Major Hensinger bezbedno se vratio kući u SAD, ali nije zaboravio da zadrži srećni padobran, koji mu je i spasao život prilikom izvlačenja iz aviona, i ugrejao tokom hladne noći u Kini.

Kada se vratio kući, Klod je počeo da izlazi sa prijateljicom koju je poznavao od detinjstva. Zvala se Rut. Nakon godinu dana zabavljanja, major Hensinger zaprosio je Rut, ali umesto prstena, on je kleknuo pred nju i dao joj je padobran, za njega “jedinu stvar koja je bila između života i smrti”.

Major joj je tom prilikom rekao: “Ovo je padobran koji mi je spasao život. Želim da napraviš venčanicu od njega!”

Rut je bila oduševljena idejom, ali i uzbuđena zbog ogromne veličine padobrana, misleći kako će napraviti venčanicu od tolikog najlona. Međutim, onda je pomislila na koji je način Skarlet O’Hara u filmu “Prohujalo s vihorom” napravila čarobnu haljinu od zavese.

snaha i sin

Fotografija sa venčanja njihovog sina

Nevesta je unajmila lokalnu krojačicu Hildu Bak, koja joj je napravila korset i veo, dok je sama Rut napravila suknju. Da bi venčanica bila kraća napred, a da se vuče pozadi, šnajderka je morala da izvuče konce iz padobrana.

19. jula 1947. godine, u crkvi u Pensilvaniji venčali su se Klod i Rut. Major je tada još jednom video svog starog prijatelja koji mu je spasao život – padobran, ali koji je sada bio venčanica njegove voljene Rut, koja se polako primicala oltaru, sa zakletvom na večnu ljubav svom majoru.

Dvadeset pet godina kasnije, ova jedinstvena venčanica koja u sebi nosi priču o izuzetnom herojstvu, ponovo je zasjala ispred crkvenog oltara, kada se udavala ćerka ovog bračnog para. Ni ovo nije poslednji put da se u ovoj venčanici uda jedna mlada. Snaha, supruga njihovog sina, poželela je da se uda upravo u ovoj venčanici.

Ranih 90-ih godina prošlog veka, američki Smitsonian institut tragao je za artefaktima napravljenim od padobrana iz Drugog svetskog rata. Rut, koja je 1996. godine postala udovica, odlučila je da venčanicu pokloni. Sada je ova unikatna venčanica deo kolekcije Narodnog muzeja američke kulture Smitsonian.

Izvor: Thevintagenews.com