POGLAVAR MUSLIMANA U SRBIJI

Vrhovni Sabor Islamske zajednice Srbije izabrao je Abdulaha Numana za srbijanskog muftiju i predsednika srbijanskog mešihata. Novi muftija rođen je u Beogradu u srpskoj pravoslavnoj porodici kao Ivan Trifunović 1950. godine.

 

Ivan je još kao tinejdžer počeo da traga za smislom života. Numan je završio Petu beogradsku gimnaziju, sestrić je preminule čuvene glumice Ružice Sokić, a prešao je u Islam sa 19 godina u Indiji. Ima tri fakultetske diplome.

novi muftija

„U 16. godini sam kao srednjoškolac, a neshvaćeno dete i buntovnik, počeo da tragam za istinom. Potom, rešio da otputujem u Indiju. Ljubav ljudi prema Bogu, onih koji su gradili džamije, imala je uticaj na mene. Istovremeno, bio sam okružen dobrim osobama, a takođe muslimani koje sam video u svom životu pokazali su se kao izvanredno dobri ljudi. Živeo sam sa pripadnicima raznih vera, bio sam učenik kod budističkog kaluđera i njegov baštovan. On se brinuo o meni i hranio me“, kaže Numan.

Nakon toga, otišao je u Veliku džamiju Adžmira u Rodestanu u Indiji gde je grob čoveka koji je doneo islam u Indiju.

Od trenutka kad je postao musliman, od cele porodice, kako ističe, najveći oslonac bila mu je tetka, pokojna glumica Ružica Sokić. „Bili su pravoslavci i to im je teško palo. Jedino je tetka, glumica Ružica Sokić, imala uvek za mene lepu reč, podržavala me i brinula kao da sam njeno dete“, seća se muftija.

Po povratku u Beograd 1970. godine, došao je u Bajrakli džamiju i tadašnjem muftiji Hamdiji Jusufspahiću saopštio da je postao musliman.

„A on će meni: „Hajde, da vidim šta si ti to postao. Jel’ to bila neka tvoja avantura? Ja kažem ne, to je bio poklon za mene. Od tog dana ja sam sa šejh Hamdijom i njegovom decom Mustafom i Muhamedom postao nerazdvojan. Redovno sam dolazio da klanjam sabah, ceo dan sam provodio u džamiji. Šejh Hamdija se puno brinuo o meni, ubedio me da nastavim školovanje“, navodi novi muftija i primećuje da posle svih proučavanja „u islamu“, kako kaže, „ima nešto univerzalno“.

Oženjen je Razijom, ima sina Kerima i ćerku Munu. U Australiji će zamrznuti status univerzitetskog profesora i u Srbiju stiže da preuzme dužnost i postane novi muftija srbijanski.