NASTANAK KOMPJUTERSKOG ČUDA EPL 1

Kompanija “Apple” (Epl) danas je ogromna multinacionalna kompanija koja ne samo da diktira trendove u savremenoj tehnologiji, već je i jedan od nosilaca revolucije načina na koji komuniciramo i načina na koji živimo.

 

Uticaj koji Epl ima širom sveta je takav da se i na pomen ove reči ne pomisli odmah na njen doslovni prevod – jabuku, nego na ovu kompaniju i njene uređaje. Međutim, pre četrdeset godina, oni su bili mala firma sa velikim idejama. Tako je sve počelo.

epl 1

Epl 1: Izgled revolucionarnog uređaja kompanije „Apple“

5. marta 1975. godine, Stiv Voznijak prisustvovao je prvom sastanku lokalnog kompjuteraškog kluba u garaži Gordona Frenča. Bio je toliko inspirisan da je odmah krenuo da radi na onome što će kasnije postati Epl 1 računar. Voznijak je izračunao da će postavljanje ovog dizajna koštati oko hiljadu dolara, a da će svi delovi koštati još 20 dolara po računaru.

reklama epl1

Reklama za računar Epl 1, sa istaknutom cenom od 666.66 dolara

On se ponadao da će nadoknaditi sve troškove ako 50 ljudi kupi ovaj proizvod za po 40 dolara svaki. Njegov prijatelj Stiv Džobs omogućio mu je da proda 50 računara u “Bajt šopu” (prodavnici kompjutera u Kaliforniji) i to po 500 dolara po komadu.

Epl 1 prodavao se u julu 1976. godine po ceni od 666.66 dolara, jer je Voznijak voleo cifre koje se ponavljaju. Voznijak, koji je sebe smatrao ateistom ili agnostikom, izjavio je da nije znao da se ovaj broj vezuje sa Satanom.

Prva proizvedena jedinica ovog uređaja korišćena je u srednjoj školi za časove matematike i bio joj je omogućen javni pristup. Proizvedeno je oko 200 računara, a skoro svi (osim 25) prodati su tokom devet ili deset meseci. Za razliku od ostalih hobi računara tog doba, Epl 1 je i u to vreme bio sastavljena štampana ploča koja je imala oko 60 čipova. Međutim, da bi se moglo raditi na ovakvom računaru, korisnici su morali da dodaju prekidač, transformator za napajanje, ASCII tastaturu i kompozitni video prikaz.

Epl 1 bio je uređaj drugačiji od ostalih. Sve što mu je bilo potrebno je bila tastatura i jeftin televizor. Poredeći se sa drugim tadašnjim sličnim mašinama Epl 1 se smatrao inovativnom u mnogim aspektima.

U aprilu 1977. godine cena mu je pala na 475 dolara. Ova verzija nastavljena je da se prodaje do avgusta iste godine, uprkos uvođenju Epla 2 u aprilu, koji je počeo da se isporučuje u junu. Epl je izuzeo svoj Epl 1 sa liste cena već do oktobra 1977. godine, kada je zvanično prekinuo njegovu proizvodnju.

epl 1 unutra

Unutrašnjost uređaja Epl 1

Voznijak je bio jedina osoba koja je mogla da odgovori na većinu pitanja korisničke podrške u vezi sa ovim računarom, a kompanija je ponudila vlasnicima Epla 1 popuste i učešća u kupovini Epla 2, kako bi ih ubedila da ostanu verni njihovim kompjuterima. Epl je uništio većinu uređaja Epl 1, tako da su oni danas veoma retki.

21. septembra 2015. godine, uređaj Epl 1, koji je na sebi imao nalepnicu “Bajt šopa” i serijski broj 01-0059, našao se na listi aukcijske kuće, sa početnom ponudom od 300.000 dolara. U opisu uređaja stoji da je ”skoro u savršenom stanju”. Takođe, dalje je navedeno da ga je vlasnik Tom Romkei ”koristio samo jednom ili dva puta”, a zatim ga ostavio na polici i nikada ga više nije pipnuo. Nažalost, uređaj nije prodat.

Izvor: Thevintagenews.com