PILETINA S BELIM PASULJEM NA ŠPANSKI NAČIN

Španci znaju šta je dobro! Njihova piletina s belim pasuljem dobar je predlog za glavno jelo i na trpezama ovog područja, jer je ukusno, a može se pripremiti za oko sat vremena.

piletina s belim pasuljem

Sastojci:

1,5 kašike maslinovog ulja
8 komada pilećih bedara (batak i karabatak)
1 kašičica slatke paprike
so i biber
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
1 crveni čili
5-6 grančica majčine dušice
400 g pasiranog paradajza
1 kašika vinskog sirćeta
polovina crvene paprike
1 šaka otkoštenih zelenih maslina
400 g belog pasulja u konzervi

Priprema:

Oljuštiti luk i beli luk i sitno iseckati odvojeno. Čili i papriku oprati i očistiti (ukloni dršku i semena). Sitno iseckati čili, a paprika može u kriške. Nekoliko grančica majčine dušice sačuvati, a kod preostalih otrgnuti listiće.

Pileća bedra oprati i osušiti dobro papirnim ubrusom, pa posuti biberom, solju i slatkom paprikom. U velikom tiganju zagrejati maslinovo ulje i onda poslagati začinjene komada pilećeg mesa. Peći ih oko 5 minuta, a tokom pečenja okretati ih kako bi se ravnomerno ispekli po svim stranama. Zapečeno meso staviti na tanjir.

Iz tiganja, ako je potrebno, odliti višak masti, a ostaviti unutra ulja koliko staje u dve supene kašike u koje treba ubaciti iseckan crni luk. U to dodati beli luk, listiće majčine dušice i čili papriku i mešanjem pržiti još 2-3 minuta. Preliti preko paradajzom, dodati sirće, so i biber. Dok sos bude ključao smanjiti temperaturu na srednji intenzitet, pa kuvati 10 minuta da bi se blago zgusnulo.

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Sipati pasulj u cediljku, oprati pod mlazom vode i dobro ocediti. Zajedno sa paprikom i maslinama, pasulj sipati u tiganj sa sosom. Dobro promešati. U sos dodati komade piletine. Tiganj ubaciti u zagrejanu rernu, gdje se jelo peče još 25 do 30 minuta.

Sačuvane grančice majčine dušice grubo iseckati i njima posuti jelo. Poslužiti piletinu uz pirinač, testeninu, kačamak ili hleb.

Prijatno!