KAMEROM KROZ SELA

U vreme postojanja SFRJ i po jednog televizijskog centra u svakoj republici, termin posvećen poljoprivredi, poljoprivrednicima i svemu što je vezano za njih, popunjavan je po redosledu. Svake sedmice išla je emisija iz jednog studija.

 

U to vreme Jugoslavija je mogla da se podiči svojim institutima za poljoprivredu, svojim nadaleko čuvenim semenima koja su prilagođavana zahtevima podneblja, a ponekad i ostvarenim rezultatima u poljoprivrednoj proizvodnji koji ipak nisu bili na onom nivou koji je obećavan klimatskim podnebljem, kvalitetom zemljišta i svim ostalim uslovima.

Poljoprivredna emisija

Danas, sa multipliciranjem lokalnih televizijskih stanica po modelu „svako selo svoj TV“, poljoprivrednih priloga je toliko da, gleda li ih sve redom, poljoprivrednik ne bi ni mogao da se bavi svojim zanimanjem. Zbog toga treba filtrirati prave teme i naravno prave autoritete koji stoje iza njih. Zato se oni koji žele da saznaju šta je novo u industriji semena, mašina za poljoprivredu i zaštitnih sredstava, koje im pogodnosti nude države, opštine i snabdevači, koje su opasnosti i otežavajući elementi po prinose useva i stoke, opredeljuju samo za po koju emisiju, vezujući se za televiziju, autora ili sopstvena iskustva u tome koliko su im informacije iz pojedinih emisija koristile u radu.

Već i letimičan pogled na televizijske emisije za poljoprivrednike u regionu pokazuje njihov zajednički imenitelj- nastojanje da se realno odslika stanje u ovoj grani privrede sopstvene zemlje, s novostima iz poljoprivrede u svetu i okruženju, kao i uz težnju da se bar u nekoj meri inicira i pospeši njen razvoj u cilju povećanja proizvodnje hrane. I otklanjanja svih onih mnogobrojnih teškoća koje postoje na tom dugom putu od zaoravanja prve brazde ili izleganja prvog pileta, jagnjenja prvog jagnjeta ili teljenja prve krave…

Sve emisije za poljoprivrednike, širom regiona, emituju se premijerno u prepodnevnim satima jednog od dana vikenda, a repriziraju nekoliko puta sedmično u različitim terminima kako bi bile dostupne baš svakome. Mnoge televizijske stanice postavljaju potom te emisije na internet, gde sve zainteresovane dočekuju i emisije koje snimaju novinari i ostali stručnjaci, bilo kao sastavni deo portala namenjenih poljoprivredi, bilo kao specijalizovane emisije za poljoprivrednike.

Zanimljivi su nazivi tih emisija, koji već na prvi pogled ukazuju na njihovu tematiku, privlačeći ili odbijajući time gledaoce i pratioce.

U Makedoniji, poljoprivrednicima su namenjene informativne emisije iz oblasti njihove delatnosti, koje se takođe bave i ruralnim razvojem a često i šumarstvom: Kanal 5, Dobra zemja, Agrospektar, Agrar, a zanimljivo je da postoji i EU farmer, dokumentarni serijal za modernizaciju poljoprivrede na televiziji.

U Bosni i Hercegovini savete stručnjaka o aktuelnim tehnologijama i poljoprivrednim radovima, o uspesima postignutim na velikim poljoprivrednim gazdinstvima ali i na malim porodičnim imanjima, o mogućnostima razvoja i saradnje sa institucijama i svim ostalim pitanjima iz ove oblasti, poljoprivrednici mogu dobiti u emisijama Snop, Izazovi poljoprivrede, Poljoprivreda i ekologija, Zelena panorama… Uz sve one savete koji su prilagođeni poljoprivredi pojedinih krajeva, poseban značaj imaju primeri uspešnih poljoprivrednika koji nisu samo uzor i dokaz da je moguće raditi bolje i više, nego i svojevrstan podsticaj za ostale.

Prva specijalizovana poljoprivredna emisija

Prva specijalizovana emisija za selo i poljoprivredu emitovana je iz studija TV Zagreb 1958. godine, uživo, počinjala je u 10 sati i trajala 50 minuta. Sve do 1988. godine emitovana je naizmenično s ostalim TV centrima u Jugoslaviji i išla jednom mesečno. Ova emisija se od 1988. godine emituje jednom nedeljno.

Prvi poljoprivredni istarski magazine je Agroistra, njena specifičnost je u tome što se priprema isključivo na terenu, a osim priloga o uspešnim poljoprivernim proizvođačima i o poljoprivrednim manifestacija, nudi i prioge o savremenim dostignućima u ovoj oblasti.

U Hrvatskoj postoji i Poljoprivredna TV, prva tamošnja poljoprivredna televizija, koja se specijalnim programskim sadržajem nametnula kao neizostavni predmet interesovanja onih koji žele da saznaju za novine, aktuelnosti i savete iz ove oblasti.Osim toga, pažnja se posvećuje tradiciji, prirodi, običajima, kulturi, a zanimljivo je da postoji i termin za emitovanje ozbiljne muzike.

Na srpskom TV nebu takođe je dugačak niz specijalizovanih emisija za poljoprivrednike, koje kao i svuda imaju vrlo zanimljive nazive vezane za ovu delatnost- Znanje na poklon, Dobra zemlja, BrazdeSvet poljoprivrede – online varijantu ove televizijske emisije možete pratiti na sajtu Agromedie, Agrodan, FarmaAgrosrbija, Zrno… One takođe nude zanimljive sadržaje u kojima je naglasak na ideji da se poljoprivrednicima pomogne u radu, da im se ponude informacije, saveti, tuđa iskustva… da im se olakša put i do znanja i do rešavanja određenih problema sa kojima se susreću na svom imanju, u organizaciji gazdinstva, u rešavanju administrativnih i ostalih problema.

Zato nije ni čudno to što većina mladih poljoprivrednika ne samo da ima svoju omiljenu emisiju, već i forum, poljoprivredni portal, ali i trasirane lokacije na socijalnim mrežama gde opremljeni olovkom i papirom koncipiraju sve ono što će im pomoći u daljem radu, počevši od toga gde naći pojedine proizvode, kako se rešiti određenih štetočina, kada prskati voće, kako prihranjivati povrće, koje seme izabrati za koje podneblje…