Odlučili ste da ove godine putujete u Grčku i uplatili ste letovanje, ali sa pripremama ne smete stati ovde. Nije na odmet saznati neke osnovne informacije o moru u Grčkoj, o temperaturi i vremenskim uslovima, kako zbog boljeg snalaženja tamo tako i zbog manje mogućih problema. Zaslužen odmor treba iskoristiti najbolje što možete.

Skiatos, egejsko more

Skiatos, egejsko more

Temperatura mora u Grčkoj

Grčka izlazi na tri mora, Egejsko, Jonsko i Sredozemno, pa samim tim nudi veliki izbor aktuelnih turističkih destinacija, a obala Grčke je druga po razuđenosti u Evropi. Svakako treba obratiti pažnju na različite karakteristike svakog od ova tri mora, ali ono što im je zajedničko jeste gotovo ista temperatura tokom godine. Naime, postoje manja odstupanja, u zavisnosti od mesta, ali mediteranska klima je ona koja preovladava. To znači da su leta vrlo topla i suva, a zime blage i vlažne.

Po istraživanjima, voda mora u Lefkadi je do 2°C toplija od mora na Krfu, sem tokom juna i jula kada su temperature skoro uvek iste. U predsezoni Krf ume da bude osetno hladniji. Generalno najtoplije more tokom godine vezuje se za mesta Kos, Rodos, tj. turski Bodrum i Marmaris. Tokom juna i jula Janjina, Saronski zaliv i Kikladi takođe imaju najtoplije more. Druga polovina februara je najgori period za sve koji bi hteli tada da plivaju u Grčkoj, ali su zato u drugoj polovini avgusta najviše temperature mora, i to otprilike oko 26°C. Naravno, treba imati u vidu da su na plaži i van vode mnogo veće temperature od ovih morskih. Najhladnije more vezuje se za ostrva Sporadi, Lezbos, Limnos i severoistočnu Grčku u globalu – tamo je u avgustu 2 do 3°C, a u maju gotovo 4°C  hladnije nego, na primer, u Dodekanezu.

Koristan servis u realnom vremenu o temperaturi mora u Grčkoj pogledajte na portalu TT Group.

 

Temperatura vazduha u Grčkoj

Najbolje vreme za odlazak u Grčku počinje već u maju, kad je prosečna temperatura vazduha 21°C, a padavina ima manje od 1,5 cm. Tokom juna, klimatske prilike se još više poboljšavaju, pa je tada prosečna temperatura 25°C, a padavina je manje od 0,5 cm. Prosečna temperatura u julu je 28°C, a padavina takođe ima vrlo malo. U septembru kreće postepeno opadanje sa prosečnom temperatuom od 24°C i sa povećanim padavinama. Tada se polako i završava letnja turistička sezona.

Prve dve nedelje juna imaju savršeno, sunčano i toplo vreme, sa vrlo malo oblačnosti i kiše, pa je možda upravo taj period idealno izabrati za odmor. Ipak, ukoliko u Grčku putujete da biste se prvenstveno upoznali sa njenim istorijskim i kulturnim bogatstvima, možda je bolji izbor putovanje u proleće ili jesen, kada temperature nisu toliko visoke. Najviše kiše zapravo pada između novembra i februara, kada Grčka može da bude dosta hladna i vetrovita, što mnogi ne očekuju. Atina za Novu godinu je savršena destinacija, jer tada je vreme savršeno za city break aktivnosti.

Prosečne temperature treba uzimati sa rezervom i računati na to da su one tokom leta više, kako zbog uslova merenja temperature tako i zbog mnogih drugih faktora koji utiču na to da temperatura ume da bude i blizu 40°C. Spakujte laganu odeću, naočare za sunce, kremu za sunčanje, možda i jednu košulju „za svaki slučaj“, i spremni ste za polazak na letnji odmor.