SARME U LOZOVOM LISTU NA TURSKI NAČIN

Čija je sarma nacionalno jelo još uvek nije precizno utvrđeno, ali to nije razlog da bude omiljena hrana na ovim prostorima. Sarme u lozovom listu mogu biti i ukusnije od onih u kupusu, a ovo je samo jedan od predloženih načina na koji mogu da se uviju sarme, a koji je pretežno mediteransko-orijentalni način.

sarme u lozovom listu

Sastojci:

500 gr mlevenog mesa

40 svežih neprskanih listova Ioze

120 gr pirinča

50 gr pistaća

1 glavica luka

peršun mirođija

1 kašika suvog grožđa

1 kašika mešavine začina

1 mаlа kašika šećera

1 mаlа kašika cimeta

50 ml belog vinskog sirćeta

ulje

so i mleveni crni biber

Način pripreme:

U uzavrelu posoljenu vodu dodamo 30 ml vinskog sirćeta i stavimo listove loze da se obare. Obarene listove procedimo.

U tiganju sa zagrejanim uljem pržimo sitno seckani luk. Kada omekša, dodamo mleveno meso. Kada se meso isprži, dodamo pirinač. Posolimo, pobiberimo, dodamo šećer, suvo grožđe, pistaće, mešavinu začina i cimet. Dodamo sitno seckani peršun mirođiju, nalijemo oko 500 ml vode i promešamo. Kada tečnost ispari, sklonimo sa šporeta. Dno suda, u kojem ćemo pripremiti sarmu, prekrijemo listovima loze. Na svaki list nanesemo fil od mlevenog mesa i formirarno sarme. Prekrijemo listovima loze. Nalijemo vode da sarme u potpunosti budu prekrivene. Dodamo ulје i kašiku belog vinskog sirćeta. Sarme poklopimo plitkom činijom, a na nju stavimo duboku činiju sa vodom. Kuvamo jedan sat.

Serviramo sarme na činiju za serviranje. Na listove zelene salate stavimo pavlaku i list salate. lzmedu sarmi stavimo tanke polukrugove limuna.

Prijatno!