GDE SU SRBI U NJIHOVIM OČIMA?!

Profesor japanske i istočnoazijske istorije na Rutgert Univerzitetu Nik Kapur napravio je zanimljivu mapu Evrope na kojoj su prikazani stereotipi Japanaca, odnosno kako prosečni Japanci vide evropske nacije i šta je ono što ih najpre asocira na njih.

 

Profesor Kapur napravio je mapu koristeći podatke koje je dobio na Guglu opcijom automatskog dovršavanja predloga koji je nastavak započete rečenice u pretrazi. Tako je došao do podataka šta je to što ljudi u Japanu najviše traže na Guglu kada se ukuca ime neke evropske zemlje ili njenih stanovnika.

stereotipi japanaca

Savremeni filmovi, pop kultura i strani mediji doprineli su tome stereotipnom viđenju Evrope, pa je tako Japancima prva asocijacija na Italiju mafija, na Ukrajinu prelepe žene, dok iz za Englesku vezuje „loša hrana“. Ovi rezultati možda nisu iznenađujući, ali ono što jeste i za samog profesora Kapura, jesu rezultati vezani za istočnu Evropu.

Mi Japance doživaljavamo kao dugovečne, veoma disciplinovane ljude, koji se najčešće smeju, fotografišu sve i svašta i uživaju da koriste najmodernije tehnološke uređaje. A ovako oni vide Evropljane!

Prema mapi se vidi da je ono što Japance najpre asocira kada je ovaj naš prostor u pitanju je sport. Tako nas, zahvaljujući uspehu Novaka Đokovića i drugih tenisera u poslednjoj deceniji, Japanci danas vide kao naciju koja je „dobra u tenisu“.

Ovako izgleda kompletna Evropa u njihovim očima:

Norveška – luksuzni zatvori

Švedska – zgodni muškarci

Finska – deda Mraz

Island – bezbednost

Danska – svi su srećni

Estonija – IT industrija

Rusija – ogromna

Litvanija – voli Japan

Letonija – ne mogu da jedu kompir

Belorusija – prelepe žene

Poljska – glupi ljudi

Češka – nisu religiozni

Nemačka – ubili Jevreje

Ukrajina – prelepe žene

Belgija – čokolada

Holadija – lale

Engleska – loša hrana

Škotska – želi nezavisnost

Irska – veoma zelena

Francuska – nema debelih ljudi

Švajcarska – satovi

Austrija – klasična muzika

Mađarska – mast

Rumunija – med

Srbija – dobra u tenisu

Italija – mafija

Bugarska – jogurt

Grčka – finansijaka kriza

Turska – voli Japan

Moldavija – vino

Španija – dobra u fudbalu

Portugal – slab

***

Izvor: Twitter