IN MEMORIAM – JADRANKA STOJAKOVIĆ (1950-2016)

Film o Jadranki Stojaković premijerno će biti prikazan u petak 13. maja u 19 sati u Dvorani kulturnog centra Beograda, u okviru festivala „Beldoks“, kada će reditelj filma Branko Lazić govoriti više o iskustvu rada na njemu.

 

Legendarna kantautorka i pop pevačica, zvezda SFRJ Jadranka Stojaković, preminula je u 66. godini u Banjaluci, u staračkom domu „Karitas“, gde je provela poslednje dane.

jadranka

Dugometražni dokumentarni film “Jadranka” Branka Lazića koji govori o Jadranki Stojaković biće prikazan 13. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda u okviru devetog festivala “Beldoks”.

Stojakovićeva je poslednje dane provela u staračkom domu “Karitas” i tih dana sećala se svoje karijere, dobrih i loših stvari koje su je zadesile u životu, a dokumentarista Branko Lazić, inače urednik dokumentarnog programa Radio televizije Republike Srpske, pratio ju je i beležio neispričane trenutke u njenom životu, pričajući ujedno i priču o Jugoslaviji i sceni koje više nema.

Film donosi manje poznate detalje iz njenog života koji je čine još intrigantnijom. Manje je poznato, na primer, da je volela žestoku gitaru, eksperimentalnu i ambijentalnu muziku, Džeksona Poloka i da je sanjala na japanskom jeziku.

Film Branka Lazića je, kako navode organizatori “Beldoksa”, zbirka fragmenta iz njenog života, ispričanih u bolesničkoj postelji tokom minule tri godine borbe sa neizlečivom bolešću.

Jadranka Stojaković ostaće upamćena kao “voljena pesnikinja nesrećno zaljubljenih”, kako se navodi i u ovom filmu. Nakon karijere u bivšoj Jugoslaviji, nastavila je život u Japanu, sve do pada na bini 2009. godine, koji ju je primorao da odustane od koncerata i javnih nastupa. Teška bolest motornog neurona iz dana u dan joj je oduzimala sve više snage i prikivala je za krevet.

„Ovo je bolest na koju utiču vremenske prilike, ishrana i količina sna. Vežbe su naporne. Ako ih ne radim, ne osećam se dobro. Teško je s ovom bolešću izlaziti na kraj“, govorila je Jadranka

Stojakovićeva je ostavila neizbrisiv trag u popularnoj muzici Jugoslavije. „Sve smo mogli mi“, „Što te nema“, „Čekala sam“ su pesme koje decenijama spadaju u evergrin.

Podsetimo se kako je ove sjajne numere donosila jedna od najboljih vokalnih solistkinja ovih prostora!

I jedan zanimljiv duet izveden na Zagrebačkom festivalu 1978. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=pqISZjmW8gY

Izvor: Youtube.com