HRISTOVOM VASKRSENJU U ČAST

Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, praznik nad praznicima, odiše lepotom Pravoslavlja. Brojni su narodni običaji koji ga prate, pa i vaskršnje pesme koje se pevaju u čast vaskrsenja Hristovog.

 

Nema sumnje da je muzika Vaskrsa nezamenljiva i neponovljiva. Prosto, pleni nam srca i dušu i mi se radujemo Hristovom vaskrsnuću, Hristu Bogu – Spasitelju Sveta! Sad i uvek! Evo nekoliko muzičkih priloga, radujmo se i mi!

vaskršnje pesme

U susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, a u sklopu misionarske akcije „Podignimo sebe, obnovimo Stupove“, muzički sastav „Stupovi“ objavio je spot za vaskršnju pesmu „Radujte se“, na tekst svetog vladike Nikolaja Srpskog. Poznate ličnosti koje učestvuju u akciji, među kojima su pevači Sergej Ćetković i Dušan Svilar, kao i glumci Nenad Maričić i Nebojša Cile Ilić, pesmu i spot namenili su bolesnoj deci i siromašnim porodicama, s porukom vaskršnje radosti, pravih vrednosti i vrlina.

Osim ove pesme koja je snimljena o Vaskrsu 2016. godine, podsetićemo se i pesama koje su opevale radost Vaskrsa i proteklih godina. U tom smislu, najaktivniji su bili članovi muzičkog sastava „Stupovi“.

https://www.youtube.com/watch?v=SHPFyUzMSHU

Ljudi likujte, narodi čujte… Hristos voskrese, radost donese!

Posle pesama, pogledajte i dokumentarni film Vaskrs u Svetoj Gori i Jerusalimu (iz tri dela), proizvodnja 1998. godine.

Na kraju i specijalni dodatak – Hristov grob u Jerusalimu! Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!

Izvor: Youtube.com

Priredio: pf Velibor Mihić, veb autor