PRIMARNI IZVOR JE SUNCE

Vitamin D, poznat i kao „sunčani vitamin“, igra značajnu ulogu u apsorpciji kalcijuma. Važnost vitamina D ogleda se u tome što je našem telu potreban kalcijum za izgradnju kostiju koji ih čini jačim. Uprkos imenu, vitamin D se smatra hormonom, a ne vitaminom.

 

Za razliku od drugih vitamina, naše telo sposobno je da proizvede sopstveni vitamin D kroz delovanje sunčeve svetlosti na kožu. Ultraljubičasti zraci sunca reaguju sa holesterolom i pospešuju proizvodnju vitamina D.

važnost vitamina d

Veći deo godine, deca ne mogu da se izlažu suncu, a kada to učine, odeća ili krema za sunčanje moraju da štite njihovu nežnu kožu.

Istraživači sa MekGil Univerziteta u Montrealu, u Kanadi, pratili su da li postoji veza između vitamina D i gustine kostiju u prvih 12 do 36 meseci života deteta.

Dok su u početku bili zainteresovani da potvrde važnost vitamina D zbog gustine kostiju, iznenadilo ih je otkriće da vitamin D u prvoj godini života može pomoći da deca dobiju mišićnu masu i izbegnu višak masnih naslaga.

„Vitamin D može da pomogne bebama ne samo da razviju zdrav skelet, nego i da talože zdrave količine mišića, a ujedno i manje masti“, kaže Houp Veiler, direktorka Jedinice za istraživanje sa MekGil Univerziteta.

Po prvi put, istraživači su otkrili povezanost između mišićne mase i nivoa vitamina D u telu tokom prve tri godine života deteta. Pored nivoa fizičke aktivnosti, ovo je jedini faktor koji je ikada naznačen da pravi značajnu razliku u telesnoj kompoziciji deteta.

Ukupno 132 dece dobilo je dopune vitamina D3 u dobi od 1 do 12 meseci. Da bi se procenila gustinu kostiju, naučnici su koristili skeniranje tela, koje je dozvolio tim za merenje mišića i masti kod dece.

Dobijeni nalazi potvrdili su važnost vitamina D za razvoj jakih, zdravih kostiju tokom prve godine života bebe. Veće doze ovog vitamina nisu davale nikakvog dodatnog značaja kada je u pitanju razvoj kostiju. Međutim, neki neočekivani rezultati su otkriveni u pogledu mišića.

Vitamin D kao dodatak rutinski se preporučuje deci sve dok ne mogu da dobiju adekvatnu količinu ovog vitamina kroz izlaganje suncu i kroz ishranu. Međutim, tek pojedine namirnice poput nekih vrsta ribe ili obranog mleka sadrže značajne količine ove hranljive materije, pa je izlaganje suncu primarni izvor vitamina D.

Izvor: Naturalnews.com