NEKADA STROGO ZABRANJENA FOTOGRAFIJA

Fidel Kastro bio je prvi put u poseti SSSR-u 1963. godine. Svi prisutni na sastanku sa kubanskim liderom zurili su u njega dok pripaljuje cigaretu, ali fotografu nije umakla činjenica da Kastro nosi dva ručna sata marke Roleks na jednoj ruci.

 

27. aprila 1963. godine, lider kubanske revolucije Fidel Kastro po prvi put posetio je Sovjetski Savez i tamo je ostao četrdeset dana. On je za to vreme uspeo da vidi mnogo gradova SSSR-a i poseti brojne fabrike, osmotri na tajne vojne baze, doživi nuklearnu podmornicu, ali i da hoda po Moskvi bez obezbeđenja, razgovara sa vlastima i običnim ljudima.

kastro

Pre samog povratka na Kubu Kastro je poslao oproštajno pismo svom domaćinu, sovjetskom premijeru Nikiti Hruščovu, koje je bilo prepuno emocija i reči divljenja i zahvalnosti, uz izražavanje zadovoljstva onim što je uspeo da postigne u razgovorima koja su se ticala ekonomske i vojne sfere.

Na fotografiji jednog od susreta kubanskog revolucionara sa premijerom Sovjetskog saveza održanog u Kremlju, vidi se da Fidel Kastro upravo pripaljuje kubansku cigaru dok svi učesnici sastanka netremice gledaju u njega. Ono što se takođe vidi na ovoj fotografiji su dva ručna sata koja Kastro nosi na levoj ruci. I to ne bilo kakva – u pitanju su satovi marke Rolex!

Neverbalni govor tela na ovoj slici je apsolutno fascinantan. Primetno je da svi u prostoriji zure u Kastra, kao i da njegovi sagovornici sede sa rukama na stolu prekrštenih prstiju. Izdvajaju se jedino tri čoveka koja stoje u pročelju sa rukama na leđima i to tik ispod portreta Karla Marksa.

U to vreme, ovakve i slične fotografije bile su strogo cenzurisane, ali posle pada Sovjetskog Saveza, mnoge fotografije i drugi dokumenti koji su se sklanjali, konačno su obelodanjeni, uključujući i ovu.

Koja priča stoji iza nošenja dva ručna časovnika? Fidel Kastro je često primećen da nosi dva Roleksa u isto vreme – jedan od njih pokazivao je lokalno vreme, a drugi tačno vreme u glavnom gradu Kube, Havani. U to vreme, 60-ih godina prošlog veka, razlika u vremenu između Havane i Vašingtona bila je sat vremena (danas su u istoj vremenskoj zoni), pa je ovim Kastro imao trostruki pregled trenutnog časovnika u prestonicama Kube, Moskve i SAD-a.

Ipak, mora se priznati da Roleks satovi nisu bili statusni simbol kada je snimljena ova fotografija, ali su se smatrali jednim od najvažnijih funkcionalnih preciznih satova tog vremena.

Izvor: Rarehistoricalphotos.com