PRIRODNA, BEZ HEMIKALIJA

Pasta za zube od kokosovog ulja, napravljena u kućnoj varijanti, može biti jedan u nizu koraka ka očuvanju zdravlja zuba i vilice. Ova prirodna pasta bez hemikalija preporučuje se i zbog osetljivosti zuba, ali i zbog konvencionalnih tretmana za zube koji previše iritiraju, stvaraju upale i ozbiljne probleme desni.

 

Nije tajna da obična zubna pasta sadrži mnoge štetne hemikalije i otrove koji mogu biti opasni po zdravlje pojedinca, pa i cele porodice.

pasta za zube od kokosovog ulja

Postoji bar 7 razloga zbog kojih bi trebalo da se koristi pasta za zube od kokosovog ulja, nastala u domaćoj proizvodnji.

  1. Ova pasta ne sadrži kontroverzne hemikalije niti sastojke koji bi vremenom uništili zubnu gleđ
  2. Kokosovo ulje po svom prirodnom sastavu je odlično u borbi protiv karijesa
  3. Obična pasta za zube sadrži agense penušanja, koji se dodaju veštački u pastu
  4. Cena kokosovog ulja je izuzetno pristupačna
  5. Ulje kokosa je bezbedno čak i za kućne ljubimce
  6. Pastu za zube sa kokosovim uljem je veoma lako napraviti
  7. Ulje kokosa veoma je efikasno u ubijanju loših bakterija

Kako napraviti pastu za zube od kokosovog ulja?

Sastojci:

1/2 šolje bentonit gline

1/8 kašičice soli

2 kašičice sode bikarbone

2/3 šolje vode

1/4 šolje kokosovog ulja

1 kašičica stevije (može, ali i ne mora)

1 do 4 kapi pepermint eteričnog ulja

Priprema:

Izmešati glinu i so u činiji, dodati vodu i dobro promešati. Zatim, dodati sve ostale sastojke i mešati dobro dok se ne formira pasta. Smesu staviti u teglu i poklopiti je. Svaki put pred pranje zuba kašičicom naneti pastu na četkicu. Nakvasiti četkicu i prati zube kao i običnom pastom.

Kokosovo ulje deluje antibakterijski, antimikrobno i antifungalno (sprečava stvaranje gljivica). Istraživanja su pokazala da kokosovo ulje uništava bakterije koje mogu izazvati kvarenje zuba. Drugi primarni sastojak u ovoj pasti koji je blagotvoran za zube je soda bikarbona. Ona se smatra veoma blagim abrazivnim sredstvom koje pomaže u čišćenju i beljenju zuba, kao i u obnavljanju pH ravnoteže usne duplje. Eterično ulje peperminta je tu da omogući svež zadah.

Izvor: Naturalnews.com