MUZIKA LEČI

Prvi put je jedan lekar sa ovih prostora dokazao da odgovarajuće pesme isceljuju srce i sprečavaju infarkt! Prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog Kliničkog centra Srbije, ljubav prema medicini i umetnosti spojio je u jedinstveni naučni projekat koji mu je posle više od decenije mukotrpnog rada doneo svetska priznanja.

 

Dok operiše najteže bolesnike, dr Predrag Mitrović susreće se sa bolom i patnjom pacijenata, pa je ventil našao u muzici i pisanju. Bavi se rokenrolom, svira u grupi Šablon, završio je muzičku školu, a na Muzičkoj akademiji ostala su mu još dva ispita i diplomski. Mitrović je, takođe, pre koju godinu izdao i roman o svojim dežurstvima u Urgentnom centru.

Predrag Mitrović

„Muzika se kao lek provlači već stotinama godina, ali se koristi uglavnom u psihijatriji. Pre 15 godina sam odlučio da proučim ovaj fenomen. Dosad se muzika delila uglavnom na onu koja je smirujuća i onu koja budi agresiju. U ovom proučavanju posmatrali smo uticaj muzike na ljude koji su imali operaciju na srcu, ugrađen baj-pas i nakon toga su dobili infarkt. Svima prijaju određeni muzički tonovi. Tako sam i ja počeo da menjam frekvence kada sam shvatio da mi neke melodije ubrzavaju rad srca i dižu pritisak, iako ne patim od visokog krvnog pritiska. Počeo sam da čitam raznu literaturu. Suština je da se srce zaštiti. Svako treba da sluša muziku koju voli. Nakon sedam i po godina ispitivanja došli smo do zaključka da treba muziku slušati dva puta dnevno po 12 minuta, kao što dva puta dnevno uzimaju odgovarajuće tablete“, objašnjava ovaj stručnjak.

Ističe da pacijenti odlično znaju šta im prija, a šta ih iritira.

„Najčešći su ljudi koji slušaju narodnu muziku. Ako bih im puštao neke druge pesme, to bi im smetalo. Naime, postoji takozvani refleks zenice. Odabrao sam osam vrsta muzike – klasičnu, rok, džez, lendskejp, pop instrumentale… Stavljao sam im slušalice i puštao tu muziku. Ukoliko bi im se svidela, njima bi se širile zenice u roku od 30 sekundi. Nakon toga se utvrđivalo od čega boluju, da li imaju hipertenziju, anginu pektoris, šećernu bolest… Na osnovu svega toga, nalazio sam vrstu i frekvencu koja im odgovara. Pravio bih kompilaciju od 70 minuta. Primetio sam da je kod njih došlo do znatnog snižavanja krvnog pritiska, do smanjenja srčane frekvence“, zaključuje dr Mitrović.

Kako funkcioniše ovaj nesvakidašnji medicinski metod dr Mitrovića pogledajte u video prilogu.

Izvor: Vesti-online.com/Youtube.com