OTVORENO O ZABRANJENOJ TEMI

Mauro Del Vekio, bivši general italijanske vojske, potvrdio je jezivu istinu o stradanju, istrebljivanju i masakriranju Srba na Kosovu, a o čemu godinama nije smeo da govori jer mu je bilo strogo zabranjeno.

 

General Del Vekio, koji je predvodio jedinicu od 7.000 vojnika koji su ušli na Kosovo u junu 1999. godine nakon završetka NATO bombardovanja Srbije, rekao je da su tokom prve tri sedmice njegovog mandata izveštaji o telima ubijenih Srba i Roma stizala na njegov sto svakog jutra.

general del vekio

On je za italijanski list „Panorama“ izjavio da je to bila „tabu tema“ i da mu nije bilo dozvoljeno da o tome govori sa novinarima.

„Ubistva su nastavljena i kasnije, ali ne tako često. Oni koji nisu pobegli sa Kosova bili su pod stalnim rizikom da budu ubijeni ili silovani. Napuštene srpske kuće su sravnjene sa zemljom ili zapaljene. Albanci su napadali i crkve i manastire. Njihov cilj je bio da izbrišu svaki trag srpskog prisustva na Kosovu“, rekao je Del Vekio.

On je dodao da niko nije sklanjao srpske leševe koji su nalaženi na svim mogućim mestima.

„Majke i supruge otetih Srba preklinjali su zvaničnike da im pronađu najdraže, ali većina njih nikada nisu pronađeni, čak ni oni koji su bili mrtvi“, rekao je general Del Vekio, koji je bio među prvim stranim zvaničnicima koji su posvedočili i o zločinima koji su se dešavali u Žutoj kući, gde su teroristi OVK otetim Srbima vadili organe i prodavali ih na crnom tržištu.

Italijanski list „Panorama“ ocenjuje da je zastrašujuća činjenica da je 70 odsto od ukupnog broja otetih kosovskih Srba, koji su nestali posle juna 1999. godine, nestali kada je rat zvanično završen.

List je došao i u posed fotografija koje su vojnici UNMIK-a našli u Dečanima 2003. godine, ali ih nije objavio jer su bili „užasni“.

Na fotografijama se nalaze pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nasmejani sa odsečenom glavom srpskog rezerviste. Druga fotografija prikazuje kako stavljaju u torbu najmanje dve odsečene glave, preneo je portal „Balkanpres“.

U periodu kada su nastale fotografije, kako list piše, ta zona je bila pod komandom Ramuša Haradinaja, kog je u aprilu 2013. godine Haški tribunal oslobodio optužbi. Svedoci koji su ga optuživali umrli su u čudnim nesrećama ili im je ozbiljno prećeno.

Izvor: Srna