MEDITERANSKA PITA OD TIKVICA

Od lisnatog testa napravljena mediteranska pita sa tikvicama. Ukusu doprinosi nana, koja se u sušenom obliku dodaje kako bi ova pita imala poseban mediteranski šmek.

mediteranska pita

Sastojci:
2 tikvice
250 grama lisnatog testa
90 grama parmezana
150 grama kačkavalja
3 јаја
1 kašika sušene nane
2 češnja luka
maslinovo ulje
so i mleveni crni biber

Priprema:
Tikvicama odsečemo krajeve i krupnije ih izrendamo. Prespemo u cediljku, posolimo i izgnječimo rukom da istisnemo sok. Ostavimo da se iscedi. Prespemo u dubok sud, dodamo 4 kašike parmezana, kačkavalj isečen na kocke i izgnječeni luk. Dodamo suvu nanu, 2 јаја, ulје, pobiberimo i promešamo. Jedno parče lisnatog testa stavimo na nabrašnjenu površinu i razvučemo koru, koju uvijemo na 4 delа i stavimo na stranu. I drugu koru razvučemo i ро jedan kraj kora poprskamo uljem. Nauljene delove kore preklopimo jedan preko drugog i oklagijom zalepimo parčad lisnatog testa.

U keramički sud poprskan maslinovim ulјеm stavimo fil od tikvica. Tepsiju stavimo na koru lisnatog testa i sečemo koru na 2 centimetra veću od veličine tepsije. Koru stavimo u tepsiju i isečemo na veličinu tepsije. Krajeve kore pritiskamo prstom da se zalepe sa filom. Krajeve pite premažemo izmućenim žumancetom. Sečemo na lente širine 2 centimentra, kojim prekrijemо deo od pite premazan žumancetom. Na prazninu koja ostane između dve lente stavimo još jedan kvadrat lisnatog testa i premažemo žumancetom. Реčemo 20 minuta na 220 stepeni. Isečene parčiće posuti izrendanim parmezanom.

Prijatno!